Omzet horeca veert sterk terug in tweede kwartaal 2021

© Nikki van Toorn (CBS)
De omzet in de horeca, voor seizoen gecorrigeerd, steeg in het tweede kwartaal van 2021 met 38 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te danken aan de versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2020 heeft de horeca bijna 53 procent meer omgezet. De horeca veerde sterk terug in het tweede kwartaal, maar is nog ver verwijderd van het niveau pre-corona. Ten opzichte van twee jaar geleden lag de omzet ruim 35 procent lager.

Omzet horeca (seizoengecorrigeerd)
JaarKwartaalOmzet (2015=100)
20151e kwartaal97,07
20152e kwartaal99,49
20153e kwartaal100,33
20154e kwartaal102,77
20161e kwartaal103,61
20162e kwartaal104,18
20163e kwartaal108,19
20164e kwartaal108,31
20171e kwartaal110,54
20172e kwartaal112,58
20173e kwartaal113,93
20174e kwartaal115,50
20181e kwartaal117,82
20182e kwartaal120,80
20183e kwartaal121,08
20184e kwartaal123,52
20191e kwartaal122,61
20192e kwartaal125,01
20193e kwartaal125,75
20194e kwartaal128,10
20201e kwartaal109,7
20202e kwartaal53,1
20203e kwartaal109,4
20204e kwartaal61,3
20211e kwartaal59,0
20212e kwartaal81,4

Fors meer omzet voor hotels, restaurants en cafés

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het tweede kwartaal van 2021 met 25,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels noteerden ruim 60 procent meer omzet dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder vakantieparken, nam in het tweede kwartaal met 2,8 procent toe. Hotels boekten in het eerste kwartaal nog veel minder omzet dan een kwartaal eerder, terwijl de omzet van vakantieparken ook in het eerste kwartaal van 2021 steeg.

De eet- en drinkgelegenheden hebben in het tweede kwartaal 42,6 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Ook hier zijn de verschillen groot. De omzet van cafés nam, met 156,1 procent, het sterkst toe. Restaurants boekten in het tweede kwartaal 70,9 procent meer omzet dan een kwartaal eerder. Deze beide branches profiteerden sterk van het versoepelen van de maatregelen. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 14,7 procent en die van kantines en catering steeg met 8,4 procent.

Omzet horeca (seizoengecorrigeerd), 2e kwartaal 2021
Categorie% (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Totaal logiesverstrekking25,4
Hotels60,4
Overige logiesverstrekking2,8
Totaal eet- en drinkgelegenheden42,6
Cafés156,1
Restaurants70,9
Fastfoodrestaurants14,7
Kantines en catering8,4

Omzet horeca ruim helft hoger dan jaar eerder, maar ver verwijderd van oude niveau

In het tweede kwartaal 2021 lag de omzet van de horeca 52,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 was de omzet echter ruim 35 procent lager. De pre-coronaniveaus zijn nog ver uit zicht.

Ten opzichte van een jaar eerder was de omzetstijging van de hotels in het tweede kwartaal met 82,2 procent het grootst. Maar de omzet lag nog altijd 61,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal twee jaar eerder, dus voor corona. Hotels bleven van alle branches in de horeca ook het verst verwijderd van het pre-coronaniveau. De omzet van de overige logiesverstrekkers is echter wel terug op het niveau van twee jaar geleden. De verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden niet alleen een omzetstijging van 74,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, maar ook een kleine omzetstijging van 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

Ook de restaurants (56,5 procent), cafés (48,8 procent), fastfoodrestaurants (37,7 procent), kantines en catering (35,1 procent) hebben veel meer omgezet dan in het tweede kwartaal van 2020. Maar net als bij de hotels geldt dat de omzet van eet- en drinkgelegenheden nog achterblijft bij het niveau van twee jaar geleden. Alleen de fastfoodrestaurants, waaronder snackbars en cafetaria’s, hielden het omzetverlies ten opzichte van twee jaar geleden relatief beperkt.

Omzet horeca, 2e kwartaal 2021
Categoriet.o.v. 1 jaar eerder (%-verandering)t.o.v. 2 jaar eerder (%-verandering)
Totale horeca52,6-35,3
Totale logiesverstrekking78,3-45,8
Hotels82,2-61,8
Overige logiesverstrekking74,30,3
Totale eet- en drinkgelegenheden45,7-30,8
Restaurants56,5-35,7
Cafés48,8-49,4
Fastfoodrestaurants37,7-2,4
Kantines en catering35,1-37,9

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld. Door de coronacrisis zijn de cijfers omgeven met een grotere onzekerheid dan gebruikelijk is.