Zeggenschap en producten in toeleveringsketens, 2019

Schip met containers
© ANP / Flyliedutch
Buitenlandse zeggenschap en producten in toeleveringsketens van vijf Nederlandse bedrijfstakken, 2019.
Globalisering leidde tot het ontstaan van allerlei internationale toeleveringsketens. Nederlandse bedrijven importeren goederen en diensten, hun buitenlandse toeleveranciers importeren enzovoorts. Dit onderzoek brengt de toeleveringsketens van vijf Nederlandse bedrijfstakken in kaart: farmaceutische industrie, defensie, energiesector, halfgeleiderindustrie en telecom. Daarbij kijken we naar zeggenschap/eigenaarschap in de toeleveringsketen. Bijvoorbeeld, welk deel van de toeleveringsketen is in handen van bedrijven uit Duitsland en in welke bedrijfstakken is dat. Ook kijken we op gedetailleerd niveau naar de producten in de toeleveringsketens en hoe die producten scoren op diverse indicatoren. Bekostigd door: ministerie van Economische Zaken en Klimaat.