Productieketen farmaceutische industrie, 2019

een medewerker is aan het werk in een fabriek
© ANP / Roger Dohmen Fotografie
De toeleveringsketen van de Nederlandse farmaceutische industrie met producten, locatie van productie en zeggenschap, 2019.

Landen, bedrijfstakken en bedrijven zijn met elkaar verbonden via internationale productieketens. Nederlandse bedrijven kopen goederen en diensten in het buitenland; directe import. Die goederen en diensten bevatten op hun beurt goederen en diensten uit andere landen; indirecte import. Bijvoorbeeld, een telefoon uit China met een interne harde schijf uit Japan. Dit onderzoek brengt in kaart hoe de toeleveringsketen van de Nederlandse farmaceutische industrie er uit ziet en wie daar de eigenaar van is. De nieuwe informatie laat zien in welke buitenlandse bedrijfstakken onder zeggenschap van welke landen/regio’s hoeveel toegevoegde waarde is dankzij directe en indirecte toeleveringen aan de Nederlandse farmaceutische industrie. Ook is er informatie over de producten in die toeleveringsketen en hoe die producten scoren op diverse indicatoren.

Bekostigd door: ministerie van Economische Zaken en Klimaat.