Zicht op Ondermijning - Vakantieparken

huisjes op vakantiepark
© CBS
Dit dashboard geeft inzicht in mogelijke risico’s voor ondermijnende criminaliteit op vakantieparken.

Veel vakantieparken kunnen voldoen aan de huidige eisen van de consument en daarmee aantrekkelijk blijven voor toerisme en recreatie. Maar sommige parken kunnen op een gegeven moment een ander publiek gaan trekken, soms met dubieuze bedoelingen. Die vakantieparken lopen het risico misbruikt te worden voor criminele activiteiten. Dit dashboard bevat analyses die meer inzicht geven in dit risico. Verschillende partijen kunnen hiermee de preventieve bestrijding van misbruik van vakantieparken versterken.

Het dashboard Zicht op Vakantieparken viert deze maand haar éénjarige bestaan. Het afgelopen jaar zijn op dit dashboard verschillende uitkomsten over problematiek en ondermijning op vakantieparken gepubliceerd. Deze release geeft ook weer een aantal nieuwe en interessante inzichten over vakantieparken.

De nieuwe dashboardpagina ‘Startpagina vakantieparken’ geeft in één oogopslag een beeld van de situatie op vakantieparken voor jouw provincie of gemeente voor een zestal kernindicatoren. Ook kun je hier gemakkelijk vergelijkingen maken met andere regio’s. Zo krijg je via deze pagina snel een eerste overzicht zonder dat je al diep de analyses in hoeft te duiken.

Verder zijn voor het thema ‘Eigenaarschap’ analyses toegevoegd over of hoe vaak er sprake is van verdachte of veroordeelde familieleden van eigenaren van vakantiehuisjes. En bij de ‘Arbeidsmigranten’ is er nu ook gekeken naar wat voor werk ze hebben, hoeveel ze verdienen en bij wat voor bedrijven ze werken.

De volgende tien provincies hebben een bestand met vakantieparkadressen geleverd en zijn opgenomen in het dashboard: Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De resultaten worden getoond tot op regioniveau. Er worden geen specifieke parken getoond en de resultaten zijn niet herleidbaar tot individuen.