Urban audit III - Vergelijking van steden

Op initiatief van DG-Regionaal Beleid van de Europese Commissie werken de nationale statistische bureaus van de EU-landen samen in het project Urban Audit, met het doel voor de lidstaten vergelijkbare informatie te verkrijgen over de leefsituatie in de grootste steden van de EU-landen. De dataverzameling vindt per land plaats en wordt gecoördineerd door Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie.

Een eerste pilot-dataverzameling voor de Urban Audit (UA I) is uitgevoerd in 1999 en betrof 58 steden in de EU-15.
UA II was de eerste volledige UA-dataverzameling, vond plaats in 2003 en betrof 250 steden in EU-25 plus Roemenië, Bulgarije en Turkije.
UA III is gestart in 2006 en betreft 321 steden in EU-27 en 36 steden in Noorwegen, Zwitserland en Turkije.

Van UA-III zijn het eindrapport, de data en onderliggende documenten beschikbaar. Het Final Technical Report geeft een nadere beschrijving van de beschikbaarheid van de data en van de uitsplitsing van de data naar verschillende regionale niveaus.

Voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn om te werken met de verzamelde data, staan de bestanden en diverse documenten met toelichting in de volgende zipfile.

In opdracht van de Europese Commissie, DG-Regionaal Beleid voeren externe partijen analyses uit op de EU-dataset. Momenteel zijn analyses beschikbaar van de dataverzameling van UA II. Deze zijn gepubliceerd op de website van de Europese Commissie in het 'State of European Cities Report'. Tegelijkertijd met de UA-dataverzameling laat de Europese Commissie telkens een perceptie-onderzoek uitvoeren onder de bevolking, in een beperkt aantal UA-steden. Het verslag van het perceptie-onderzoek bij UA II staat ook op de website van de Europese Commissie.

De overige uitkomsten van UA II zijn eerder verschenen.

De data en metadata van de EU-steden van UA II en UA III staan ook op UrbanAudit.org en de sites van de Europese Commissie en Eurostat.