Werk en uitkering en samenstelling buurten

Voor het project Integratiekaart 2006 zijn vijf tabellen samengesteld over werk en uitkering en één over de samenstelling van buurten.

Werk en uitkering naar herkomst en generatie

Werk en uitkering naar herkomst en verblijfsduur

Werk en uitkering naar herkomst, leeftijd en geslacht

Allochtonen naar naar herkomst en type buurt

Bij deze tabellen gelden de CBS-definities voor allochtonen.

Werk en uitkering

Tussen de verschillende categorieën kan overlap bestaan. Zo bestaat de groep ondernemers uit alle zelfstandigen en een gedeelte van de werknemers (nl. de Directeur-Grootaandeelhouders). Alle personen worden meegerekend bij elke categorie waarin men voorkomt. Een werknemer met een uitkering wordt dus zowel in de categorie werknemers als de categorie Met uitkering meegerekend.

Verblijfsduur

Het verblijf van een persoon in Nederland in jaren vanaf de laatst bekende datum van vestiging van deze persoon in Nederland. Deze variabele is alleen van toepassing op de eerste generatie allochtonen, die tenslotte niet in Nederland geboren is, maar hier later is gevestigd.

Zelfstandige

Voor de verslagjaren 1999 en 2000 zijn de aantallen zelfstandigen gebaseerd op definitieve belastingaanslagen. Vanaf verslagjaar 2001 worden de aantallen zelfstandigen gebaseerd op belastingaangiften. Doordat op het moment van waarnemen nog niet alle zelfstandigen aangifte hebben gedaan, worden de ontbrekende zelfstandigen waargenomen via andere registraties van de Belastingdienst.
Voor het werk als zelfstandige zijn binnen een jaar geen begin- en einddata bekend. Daarom wordt iemand op peilmoment als zelfstandige gerekend als deze persoon in het betreffende jaar zelfstandige is geweest.

Ondernemer

De persoon is zelfstandige en/of directeur-grootaandeelhouder (DGA).

Bij de uitkeringen wordt het volgende onderscheid gemaakt:

ABW

Personen met inkomsten uit een bijstandsuitkering. Deze uitkeringen worden verstrekt op grond van de Algemene Bijstandswet (ABW) en de Wet Werk en Bijstand (WWB), die per 1 januari 2004 in de plaats is gekomen van de ABW. .

AO

Personenen met inkomsten uit een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Deze uitkeringen worden verstrekt op grond van de WAO, WAZ of Wajong.
WAO = Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering
WAZ = Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen
Wajong = Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten

WW

Personen met inkomsten uit een werkloosheidsuitkering. Deze uitkeringen worden verstrekt op grond van de Werkloosheidswet (WW).

Overige uitkeringen

Personen met inkomsten uit andere uitkeringen dan de WAO, WAZ, Wajong, WW, ABW en WWB. Andere uitkeringen zijn bijvoorbeeld Wachtgeld en uitkeringen op grond van de Ziektewet, de IOAW en de IOAZ.
IOAW = Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte werkloze Werknemers
IOAZ = Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen

Technische beschrijving van het onderzoek

Methode

De cijfers over werk en uitkering zijn samengesteld vanuit het Sociaal Statistisch Bestand (SSB). Het SSB bevat gegevens over alle personen, banen en uitkeringen in Nederland die op micro-niveau aan elkaar relateerbaar zijn. Hiervoor zijn gegevens over personen uit registraties en enquêtes op micro-niveau gekoppeld en waar nodig consistent gemaakt. Een belangrijke doelstelling van het SSB is om een gegevensbestand samen te stellen dat een samenhangende, consistente beschrijving geeft van een aantal aspecten van de bevolking van Nederland.

Bij het bepalen van aanvangs- en beëindigingdatums van banen en uitkeringen is binnen het SSB gekozen voor het betalingsconcept. Een baan of uitkering telt in deze optiek mee als er daadwerkelijk betalingen hebben plaatsgevonden. Dit kan verschillen opleveren met statistieken die een uitkering of baan weergeven wanneer deze is ingevoerd in de administratie (registratiebasis) of wanneer er rechten op uitbetaling zijn (transactiebasis).

De cijfers in de tabellen geven de situatie weer van personen behorende tot de bevolking van Nederland op een vaste dag in het betreffende jaar, namelijk de laatste vrijdag van september. Dit peilmoment heeft weinig last van dagfluctuaties en seizoensinvloeden in aantallen uitkeringen en banen, waardoor de cijfers over de jaren heen goed vergelijkbaar zijn. Voor de bepaling van de leeftijden is de leeftijd per ultimo september genomen.

Populatie

De geregistreerde bevolking in Nederland van 15 tot 65 jaar. De buurttabel gaat over de totale geregistreerde bevolking.

Betrouwbaarheid

De gegevens waarop de cijfers uit deze tabellen gebaseerd zijn, waren integraal beschikbaar.

De percentages zijn alleen gegeven voor bevolkingsgroepen groter of gelijk aan 100 personen. Daarnaast zijn percentages van gegevens over personen niet weergegeven wanneer de betreffende cel minder dan 10 waarnemingen bevatte of wanneer de complementerende cel minder dan 10 waarnemingen bevatte.

Een uitgebreide beschrijving van de opzet van het SSB kunt u vinden in:
Arts, C.H. en E.M.J. Hoogteijling, 2002, Het Sociaal Statistisch Bestand 1998 en 1999. In: Sociaal-economische maandstatistiek 2002 no.12 (Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen), blz. 13-21.

Buurten

De tabel met daarin de variabele percentage niet-westerse allochtonen in buurt bevat alleen gegevens over personen die in buurten met 50 of meer inwoners wonen.