Auteur: Chris de Blois, Anne-Peter Alberda en Harm Jan Boonstra
De goederenstromen van de provincies in 2015-2022

1. Inleiding

Het CBS heeft door het combineren van verschillende databronnen schattingen kunnen maken van de verschillende goederenstromen en het gebruik en aanbod van goederen in de provincies. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de stromen in-, uit-, wederuit- en doorvoer en twee intraregionale stromen, namelijk de stroom van een productie- naar een consumptielocatie in dezelfde provincie en distributie. Van de invoer van elke provincie is bepaald of deze uit een andere provincie of het buitenland komt en van de uitvoer of deze naar een andere provincie of het buitenland gaat. Verder worden in dit artikel acht goederengroepen onderscheiden. 

In hoofdstuk 2 worden de goederenstromen van de provincies met elkaar vergeleken. De vergelijking omvat zowel het brutogewicht als de waarde van de goederen.

Hoofdstukken 3 en 4 beschrijven achtereenvolgens het gebruik en het aanbod van goederen in de provincies. Daarbij wordt aandacht besteed aan de herkomst van de goederen en de goederensamenstelling.

Hoofdstuk 5 gaat in op de ontwikkeling van het gebruik en het aanbod van goederen in de provincies tussen 2015 en 2022. Hoofdstuk 6 sluit af met de conclusie.
De technische toelichting bevat een beschrijving van de methode waarmee de goederenstromen en het gebruik en aanbod van goederen zijn bepaald.

Deze publicatie is gebaseerd op provinciale goederenstromenschattingen die mede tot stand zijn gekomen met financiering van de provincies Noord-Holland, Limburg en Utrecht.