Toepassing van Internetstandaarden voor websites van bedrijven, 2023

5. Conclusies

Hoofdstuk 5 Conclusies

In dit onderzoek is samen met Platform Internetstandaarden (2023) een analyse gemaakt van de veiligheid van websites van Nederlands bedrijven. Hiertoe is de CBS-enquête ‘ICT-gebruik bij bedrijven’ gebruikt om voor vier achtereenvolgende jaren de website die door bedrijven ingevuld is met de webtool Internet.nl te scannen. Op deze manier is er voor een representatieve steekproef van bedrijven de URL van de website met de meeste bezoekers van het bedrijf gescand. Voor alle jaren is een websitescan uitgevoerd; de e-mailscan is vanaf april 2023 gedaan. Op basis van de websitescans is het mogelijk om per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak de ontwikkeling van het toepassen van internetstandaarden te volgen.

Geconcludeerd kan worden dat:

  • Ongeveer 72 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werknemers heeft in 2023 een website; dat is iets minder dan het jaar ervoor.

  • Ruim 80 procent bedrijven met website met 2 of meer werknemers heeft .nl als domeinextensie voor de hoofdwebsite, .com komt met ruim 13 procent op de tweede plaatst.

  • Bedrijven gebruiken steeds vaker correcte internetstandaarden, niet alleen voor de eindscore van Internet.nl, maar ook voor alle onderliggende subtesten die aan de eindscore ten grondslag liggen.

  • De gemiddelde eindscore van de websitescan van alle bedrijven met website met 2 of meer werknemers is tussen oktober 2020 en april 2024 met 5,1 procentpunt toegenomen, van 60,3 naar 65,4 procent; een toename van ruim 8 procent.

  • De eindscoreverdeling van de Internet.nl web- en mailscan vertoont weinig variatie over de bedrijfsgrootteklassen en bedrijfstakken.

  • De eindscore wordt samengesteld uit de scores van meerdere onderliggende subtesten; voor deze subtesten zijn wel duidelijke verschillen tussen kleine en grote bedrijven waar te nemen.

  • Kleine bedrijven scoren relatief vaker beter op de categorie IPv6, grote bedrijven score juist vaker goed op de categorie HTTPS en de categorie Authenticate als protectie tegen e-mail phishing.