Auteur: Chantal Melser, Sven Meijs, Anouk de Rijk en Mark van der Loo
Online vacatures als nieuwe informatiebron voor vacatures in de VVT

Samenvatting

Het CBS heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzocht of via nieuwe databronnen en innovatieve methodes bruikbare informatie met betrekking tot de arbeidsmarkt beschikbaar kan komen. Het onderzoek richt zich op online vacatures voor de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT).

De online vacatures zijn verkregen via webscraping (bron: Textkernel). Deze bron bevat veel nieuwe informatie met vele details. Ontstane vacatures kunnen naar subbranche en diverse regio’s worden ingedeeld. Ook bevat de bron nieuwe kenmerken van vacatures, zoals (zorg)beroepen, gevraagd opleidingsniveau en arbeidsvoorwaarden. Deze kenmerken zijn rechtstreeks overgenomen uit het bronbestand. De kwaliteit is niet nader onderzocht. De data biedt de mogelijkheid om ontwikkelingen in de tijd te monitoren en branches en beroepen met elkaar te vergelijken.

Naast meer detailinformatie, bevatten de online vacaturedata ook de volledige vacatureteksten. Met technieken op het gebied van textmining kan nieuwe informatie uit deze teksten worden gewonnen. Dit onderzoek richt zich op de mogelijkheden om informatie samen te stellen over gevraagde vaardigheden in de VVT. Deze vaardigheden kunnen gegroepeerd worden naar beroep en branche en bieden inzicht in verschillen. In dit onderzoek is een methode ontwikkeld om vaardigheden uit teksten te extraheren, met als referentiekader de ESCO-classificatie. In de methode is tevens ruimte voor het analyseren van teksten en tekstsegmenten waarbij geen directe koppeling met een bestaande classificatie gemaakt kan worden. De methode kan ook worden toegepast op vacatureteksten uit andere sectoren, op andere databronnen en met andere classificaties. Wanneer data over een langere periode beschikbaar komt, is het mogelijk om ontwikkelingen in de tijd te bekijken.

Het CBS doet verder onderzoek naar het gebruik van online vacaturedata voor reguliere statistiekproductie. Vooralsnog zijn mogelijkheden om versneld over vacatures te publiceren beperkt, omdat vanwege de benodigde weging van de resultaten moet worden aangesloten bij de bestaande CBS Kwartaalenquête Vacatures.