CBS Wereldcafé - 20 jaar eurozone: heeft de euro de handel gestimuleerd?

Hand vol eurobiljetten
© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Het thema van het vijfde CBS Wereldcafé is “20 jaar eurozone: heeft de euro de handel gestimuleerd?” Door meer handel en investeringen droeg de invoering van de euro bij aan de voordelen van de interne markt. Onderlinge transacties worden goedkoper omdat ondernemingen niet langer worden blootgesteld aan de risico’s van wisselkoersen. Ondanks de beperkingen en risico's van een gemeenschappelijke munt en monetair beleid, zijn er grote voordelen voor zowel consumenten als bedrijven.

Wat heeft de invoering van de euro betekend voor de goederenhandel binnen de eurozone en in hoeverre kan de toename van de handel worden toegeschreven aan de extra voordelen van de eurozone bovenop de voordelen van de interne markt?

Deze vijfde editie van het CBS World Café is een webinar in het Engels en bestaat uit twee presentaties:

  • Vanessa Gunnella is senior econoom bij de Europese Centrale Bank. Haar onderzoeks- en beleidswerk gaat in op de effecten van Internationale Waardeketens op reële activiteit, conjunctuursynchronisatie, prijzen en de gevoeligheid van handel voor de vraag en wisselkoersen. Daarnaast is zij ook intensief betrokken bij het bepalen van de impact van protectionisme op handel en welzijn. In dit Wereldcafé gaat ze dieper in op het ECB-onderzoek "The impact of the euro on trade: two decades in a decennia in monetary union".
  • Mark Vancauteren, hoofddocent aan de Universiteit Hasselt en als onderzoeker verbonden aan het CBS, deelt enkele belangrijke bevindingen over het CBS-onderzoek naar het effect van de EMU-deelname op de Nederlandse goederenuitvoer. Verschilt dit effect wanneer onderscheid wordt gemaakt tussen de zes oorspronkelijke leden van de eurozone (België en Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland) en landen die later tot de EMU zijn toegetreden?

We sluiten het World Café af met een interactieve Q&A. Wij hopen u op 2 juni te mogen begroeten!

Voor vragen, zoom-codes en aanmelding kunt u een e-mail sturen naar internationalisering@cbs.nl. Deel deze uitnodiging gerust met andere collega's en geïnteresseerden.