Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden

Man werkt met verfspuit in een houttechniekbedijf
© roon/Hollandse Hoogte

This information and the survey are available in English at the webpage Employees or go to www.cbs.nl/employees.

Wij zijn benieuwd naar uw werkomstandigheden en hoe u deze ervaart. Hoe tevreden bent u over uw werk? En welke maatregelen vindt u nodig om uw werk te verbeteren? Heeft u weleens een arbeidsongeval meegemaakt? Of heeft u weleens te maken met ongewenst gedrag op de werkplek?

Om antwoord te krijgen op deze vragen, voeren het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. In dit onderzoek staat kwaliteit van de arbeid centraal. Veilig en gezond werken zijn belangrijke thema’s. 

Naar de vragenlijst

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen aan de NEA.

Wilt u eerst meer weten over dit onderzoek? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

Dankzij de NEA hebben we meer kennis over de werkomstandigheden in Nederland. De overheid, werkgeversorganisaties, vakbonden, bedrijven en instellingen gebruiken de resultaten van dit onderzoek. Zo kunnen ze de kwaliteit van de werkomstandigheden in Nederland verbeteren. Daarnaast zullen ook de media gebruik maken van de resultaten van dit onderzoek. Uw medewerking is dus belangrijk! Met uw hulp kan beleid gemaakt worden op basis van de juiste informatie.

Waarom ben ik uitgekozen?

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Polisadministratie. Deze registratie bevat gegevens over banen. Aan die gegevens koppelen we adressen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen uit uw sector.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloningen

Met uw deelname aan de NEA kunt u kans maken op één van de 25 Apple Watches of VVV Cadeaukaarten ter waarde van € 300,- die we beschikbaar stellen. U ziet direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek.
De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.
Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek worden via verschillende media publiekelijk gemaakt. In de eerste plaats via de websites van het CBS en TNO. Bekijk de arbeidssituatie in Nederland door de ogen van de werknemers die vorig jaar deelnamen aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. 

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft u bezoek gekregen van een CBS medewerker, of bent u gebeld? Meer informatie hierover vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.