Grenzeloos Studeren

© Hollandse Hoogte / Westend61 GmbH

Heb jij enkel in Nederland gestudeerd of ook in het buitenland? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoekt of recent hbo- en universitair afgestudeerden een tijd van hun studie in het buitenland hebben doorgebracht. We zijn benieuwd waarom je hier wel of niet voor hebt gekozen.

Hoe doe ik mee?

Heb je een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? Je kunt met je gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Grenzeloos Studeren.

Wil je eerst meer weten? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

Door dit onderzoek krijgen we antwoord op vragen als:

 • Welke redenen hebben studenten om wel of niet naar het buitenland te gaan voor hun studie?
 • Hoe ervaren studenten de tijd die ze in het buitenland doorbrengen?
 • Heeft studeren in het buitenland invloed op banenkansen?
 • De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt door de overheid bij het maken van het onderwijsbeleid. Met je deelname help je nieuwe studenten en jezelf als je nog een vervolgopleiding gaat volgen.

  Waarom ben ik uitgekozen?

  Het CBS heeft van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gegevens gekregen over personen die in het studiejaar 2022/2023 zijn afgestudeerd. Deze gegevens hebben we gekoppeld aan de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Jouw deelname is daarom erg belangrijk: je vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

  Je gegevens zijn veilig

  Het CBS gaat zorgvuldig om met je gegevens. Je persoonsgegevens worden gescheiden van je antwoorden. Hoe wij omgaan met je gegevens kun je lezen op de webpagina: Privacy.

  Beloningen

  Met je deelname aan het onderzoek Grenzeloos Studeren kun je kans maken op één van de 6 Apple Watches of VVV Cadeaukaarten ter waarde van € 300,-. Je ziet direct aan het einde van de vragenlijst of je de winnaar bent. Snel daarna zal er contact met je opgenomen worden. In de brief die je van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer je mee kunt doen met het onderzoek.

  De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.

  Wil je meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen.

  Resultaten

  Resultaten van eerder onderzoek vind je hieronder bij 'Relevante links'.

  Contact

  Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

  Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

  Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.