Karateka combineert topsport met statistisch onderzoek bij het CBS

/ Auteur: Daniël Kok
Brian Timmermans tijdens één van de internationale wedstrijden karate
© Karate Gallery.
Het personeel dat bij het CBS werkt is zeer divers van aard. Velen doen er onderzoek, maar weinigen kunnen dat combineren met topsport. Collega Brian Timmermans lukt dat echter wel. Hij is de beste karateka van Nederland. Zo staat hij op nummer 3 van de wereldranglijst, wint hij internationale toernooien en runt hij samen met zijn broers in Heerlen een karateschool. Een volle agenda voor de statistisch onderzoeker, maar hij doet dit met veel plezier en houdt van de uitdagingen die op zijn pad komen.

Twee masters tegelijkertijd

Brian Timmermans rondde zijn bachelor econometrie aan de Universiteit Maastricht in 2019 af. Vervolgens plakte hij er twee masters aan vast: econometrie voor de theoretische uitdaging en financiële economie om de praktische kanten van het vak te leren. Een hele prestatie, omdat hij de twee masters tegelijkertijd deed en samen afrondde. Desondanks blijft de 25-jarige Heerlenaar er nuchter onder: ‘Goed plannen is erg belangrijk. Je weet van tevoren wanneer je examens hebt en wanneer je opdrachten klaar moeten zijn. Soms is dat lastig en niet iedere dag is even makkelijk, maar als je iets leuk vindt lukt het altijd wel.’ Inmiddels werkt Timmermans 2 jaar bij het CBS in Heerlen. Hij begon als statistisch analist. Na een jaar kon hij doorstromen naar de functie van statistisch onderzoeker.

Karatefamilie

Werken bij het CBS kan de onderzoeker goed combineren met zijn karatetraining, toernooien en les geven op zijn eigen karateschool. ‘Ik kom uit een echte karatefamilie. Niet alleen ikzelf beoefen deze sport, maar ook mijn beide broers.’ Als jonge jongen was al duidelijk dat hij talent had aangezien hij geregeld prijzen won. Samen met zijn broers deed hij ook steeds vaker mee aan wedstrijden. Dit luidde de start van zijn karatecarrière in. ‘Aangezien er in Heerlen geen wedstrijdclub was, ging ik op 14-jarige leeftijd samen met mijn broers naar een karateclub in Roermond. Daar trainden we op maandag, de rest van de week trainden we zelf thuis’.

Beweging en sociaal contact

Maar hoe train je als je geen zaal tot je beschikking hebt? ‘Samen met de gemeente Heerlen gingen we om de tafel zitten om de mogelijkheden van een eigen karateschool te bespreken. De gemeente regelde de zaal en matten, wijzelf pakten de rest van de activiteiten op. Zo begonnen we op dinsdag, donderdag en zaterdag een eigen club in Heerlen.’ De drie broers regelen samen met hun vader alles wat nodig is: van de administratie tot de trainingen, van het bestuur tot de vervanging van trainers. Iedereen heeft zijn eigen functie en taak. Karate is als sport in Heerlen veel meer gaan leven door de karateclub van de familie Timmermans. ‘In en om Heerlen wonen veel jongeren met weinig geld, maar daar hebben we een oplossing voor gevonden. Zij kunnen op kosten van de gemeente sporten bij ons. Zo blijven ze in beweging, maar hebben ze ook sociaal contact met leeftijdsgenoten. Dat laatste is erg belangrijk. Bovendien is karate eigenlijk een denksport. Je moet alert blijven en altijd een plan hebben. Ook dat draagt bij aan de ontwikkeling van de jongeren.’

Wereldranglijst

Even terug naar het karate zelf. Timmermans vindt zichzelf een tactische vechter. Dit heeft hem ondertussen naar de derde plaats op de wereldranglijst gebracht. Een geweldige prestatie voor iemand uit een land waar karatesport niet geprofessionaliseerd is. De concurrenten die wereldwijd aan de top staan in die sport komen uit landen waar dat wel het geval is. Zij worden betaald, krijgen adviezen op het gebied van voeding en beschikken over professionele mensen voor de fysieke en mentale begeleiding. Maar daardoor laat Timmermans zich niet uit het veld slaan. ‘Doorzetten is de grootste uitdaging in mijn carrière. Dat bracht mij op nummer 3 van de wereldranglijst, terwijl ik twee jaar geleden nog ongeveer op de 50ste plek stond.’

Toernooien

Timmermans speelt jaarlijks in zes grote toernooien. ‘Dan leer je je tegenstanders wel kennen, behalve als zij van tactiek wisselen. Dat kan soms verrassend uitpakken’. Een toernooi begint altijd in een poulesysteem van vier karateka’s. De beide wedstrijden in de poule worden gelijktijdig gespeeld, zodat je niet naar de tegenstanders kunt kijken. ‘Op zo’n manier is het wel een eerlijke sport, want iedereen heeft dezelfde voorkennis over zijn tegenstander. Aan de andere kant blijft het een jurysport. De ene keer wordt er een beslissing genomen waar je het niet mee eens bent, de andere keer wordt er in jouw voordeel beslist. Daar had ik in het begin wel eens moeite mee.’

Prijzenkast

De mooiste wedstrijd uit zijn sportcarrière was volgens Timmermans de finale in Portugal in 2022. ‘Dat was in de Premier League, de Champions League van het karate. Het was mijn eerste finale op dat niveau en ik won, terwijl de beste karateka’s van de wereld er waren. Een mooi moment, iets om niet snel te vergeten.’ Waar hij ook trots op is, is de derde plaats op het Europees Kampioenschap in Guadalajara op 25 maart van dit jaar. Hij won de wedstrijd om het brons overtuigend van de Georgische Luka Vasadze. ‘De bronzen plak bij het Europees Kampioenschap is weer een mooie aanvulling van mijn prijzenkast.’ En hoe ziet Timmermans zijn toekomst op topsportgebied? ‘Ik denk dat ik nog wel een aantal jaren mee kan op dit niveau. De gemiddelde karateka begint op zijn 30ste te voelen dat leeftijd gaat mee tellen, maar zover is het nog lang niet.’