Bert Kroese (CBS) benoemd in top IMF

bert kroese
© Sjoerd van der Hucht Fotografie
Bert Kroese (54 jaar), plaatsvervangend Directeur-generaal van het Centraal Bureau voor de statistiek, wordt per 15 augustus benoemd tot Chief Statistician and Data Officer en Director of the Statistics Department van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Het is voor het eerst in lange tijd dat er weer een Nederlander benoemd wordt in een functie op het hoogste niveau van het IMF.

Kroese vervulde bij het CBS ook de rol van Chief Information Officer (CIO). Hij was onder andere verantwoordelijk voor de samenwerking van het CBS op statistisch gebied met internationale organisaties als de VN en Eurostat. Kroese was de laatste zeven jaar ook voorzitter van de UN-commissie ‘Experts on Environmental-Economic Accounting’ en speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe methoden en data over het klimaat.

Kroese zegt trots te zijn dat hij deze functie mag gaan vervullen bij het IMF, “Maar ik zal het CBS met pijn in mijn hart verlaten. Ik heb hier zoveel geleerd en zulke prachtige dingen mogen doen met geweldige collega’s. Het CBS is een deel van mijn leven geworden.”

Volgens Directeur-generaal van het CBS Angelique Berg zal de organisatie Kroese erg gaan missen: “Maar we gunnen hem deze stap zeer. Het feit dat het IMF hem heeft gevraagd voor deze prestigieuze positie zegt alles over Bert. Hij heeft enorm veel betekend voor de ontwikkeling van het CBS tot een van de meest toonaangevende statistiekbureaus ter wereld. Bert stond aan de basis van veel innovaties waarmee het CBS naam heeft gemaakt. Hij heeft ook jarenlang zijn kennis en verbindende kracht gebruikt op internationale platformen om de internationale statistiekgemeenschap verder te brengen. Hij gaat ongetwijfeld veel betekenen voor het IMF.”

Vanavond om 21 uur publiceert het IMF hun persbericht.

Meer informatie CBS-persdienst, 070 337 4444