Wie wint de CBS-Tegel voor datajournalistiek?

/ Auteur: Miriam van der Sangen
De winnaars van de CBS-Tegel voor datajournalistiek 2019 met Mike Ackermans
© Sjoerd van der Hucht Fotografie / My Eyes4u productions
Media spelen een steeds belangrijkere rol in de samenleving. Daarom verdienen de kwaliteit en maatschappelijke betekenis van de media in het algemeen en van de journalistiek in het bijzonder speciale aandacht. Om die reden wordt sinds 2007 jaarlijks een journalistieke prijs toegekend: De Tegel. Eén van de categorieën is de ‘CBS-Tegel voor datajournalistiek’. Tot 7 februari 2021 kunnen journalisten hun bijdrage daarvoor nog insturen.
Het CBS hecht zeer aan op feiten gebaseerde waarheidsvinding in de Nederlandse samenleving. Het statistiekbureau stelt vast wat er feitelijk gebeurt op zowel economisch als sociaal gebied en doet dat op geheel onafhankelijke en objectieve wijze. Rechtstreeks richting de samenleving of door samenwerking met de Nederlandse nieuwsmedia.

Mike Ackermans, divisiedirecteur Communicatie en Nieuws van het CBS: ‘We werken vaak samen met de media, omdat we een gezamenlijk doel hebben: de samenleving voorzien van feiten. Die feiten vormen een belangrijke basis voor het maatschappelijk debat. Daarom ondersteunt het CBS graag de ontwikkeling van datajournalistiek. Dit doen we door de ‘CBS-Tegel voor datajournalistiek’ uit te reiken aan journalisten die op basis van bijzonder data-onderzoek een journalistieke productie hebben gemaakt. Zo wonnen vorig jaar Josta van Bockmeer, Gaby de Groot en Erik van Rein van het Financieele Dagblad de prestigieuze prijs voor hun complexe onderzoek naar grootschalige grondspeculatie.’

De Tegel is dus een belangrijk instituut voor de ontwikkeling van de journalistiek. Tegels worden toegekend in een aantal categorieën, waaronder Nieuws, Achtergrond, Onderzoek, Interview, Internationaal, Regionaal/lokaal, Data, Audio, Online, Camerawerk, etc. Daarnaast wordt er een Tegel uitgereikt als Publieksprijs. Inzenden van een bijdrage kan nog tot 7 februari 2021. De prijswinnaars worden medio 2021 bekend gemaakt. Voor meer informatie: www.detegel.info