Wereldwijde gebruikers van Blaise wisselen ervaringen uit

/ Auteur: Lisette van Beek
Dit jaar bestaat de door CBS ontwikkelde software Blaise 30 jaar. Ter gelegenheid daarvan organiseerde CBS van 4 tot en met 6 oktober jl. de ‘International Blaise Users Conference’ (IBUC). Deze zeventiende editie vond plaats in het Meeting Centre van New Babylon in Den Haag. Een kleine 130 gasten uit 25 verschillende landen woonden de conferentie bij. 

Samenwerking

Tijdens de IBUC-conferentie komen de internationale gebruikers van Blaise elke 18 maanden bij elkaar. Naast het delen van ideeën en ervaringen staat ook de samenwerking tussen gebruikers centraal. Harry Wijnhoven, werkzaam bij CBS en CEO van Blaise, stond tijdens de opening stil bij het 30-jarig bestaan en memoreerde welke inspanningen de afgelopen jaren zijn geleverd om Blaise te ontwikkelen tot wat het nu is.

Uiteenlopend onderzoek

Blaise is een Computer Assisted Interviewing systeem voor enquêtes en verwerking van enquêteresultaten. De nieuwste versie Blaise 5.2 is volledig platform onafhankelijk en geschikt voor Android en iOS. De software wordt inmiddels wereldwijd gebruikt door 125 verschillende instanties en personen afkomstig uit 35 verschillende landen. Met name nationaal statistische bureaus, onderzoeksinstituten en universiteiten maken er gebruik van. Blaise wordt gebruikt voor uiteenlopende soorten onderzoek, van huishoudenquêtes tot bedrijfs- en economische enquêtes.

Ervaringen delen

De grote gebruikers spelen een belangrijke rol. Zij zijn verenigd in de Blaise Corporate Licence Users Board (BCLUB). Jacqueline Hunt, werkzaam bij Central Statistics Office Ireland en voorzitter van BCLUB: ‘BCLUB biedt gebruikers de mogelijkheid ervaringen te delen en feedback te geven op deze software. De leden delen onder andere nuttige methodologische kennis, testen nieuwe functionaliteiten en werken samen aan het opstellen van nieuwe producteisen. En ze delen bijvoorbeeld zelf ontwikkelde templates voor mobile devices en andere zelf ontwikkelde Blaise-toepassingen.’ Feedback van gebruikers is volgens Hunt onmisbaar: ‘De input van BCLUB zorgt ervoor dat Blaise zich steeds verder ontwikkelt en verbetert. Jarenlange samenwerking en gebruikservaring hebben ervoor gezorgd dat het een volwassen, stabiel en veelzijdig product is.’

Moderne softwaretool

Maar Blaise is nooit uitontwikkeld, want het landschap verandert continu. Zo worden smartphones en tablets steeds vaker gebruikt en ontstaan er nieuwe interviewtechnieken. Hunt: ‘Het is belangrijk dat ingespeeld wordt op zulke ontwikkelingen en Blaise 5.2 is daar een antwoord op. Voor gebruikers en de BCLUB is het een mooie uitdaging om ervoor te zorgen dat het ook in de toekomst een moderne softwaretool blijft.’

’Jarenlange samenwerking en gebruikservaring wereldwijd hebben ervoor gezorgd dat Blaise een volwassen, stabiel en veelzijdig product is’

Gamification

Vice-president Jane Shepherd van Westat, één van de grote Amerikaanse gebruikers van Blaise, was ook aanwezig bij de IBUC-conferentie. ‘Ik denk dat alle aanwezigen zich bewust waren van het enorme werk dat door het technische team van Blaise is verricht om de nieuwste versie tot het huidige niveau te tillen. Ook de ontwikkeling in Apps en de demonstratie van een voorbeeld van gamification in Blaise – the Haunted House – was indrukwekkend. Het gaf een goede indruk van hetgeen ons in de toekomst te wachten staat.’

Meer weten over Blaise? Raadpleeg de website