Overheidsfinanciën tweede kwartaal 2019

© Hollandse Hoogte
In deze publicatie een overzicht van de ontwikkelingen van de overheidsfinanciën in het tweede kwartaal van 2019 en uitgebreid aandacht voor de overheidsschuld.
In deze publicatie een overzicht van de ontwikkelingen van de overheidsfinanciën in het tweede kwartaal van 2019. Daarnaast uitgebreid aandacht voor de overheidsschuld.

De structuur van de overheidsschuld wordt toegelicht aan de hand van het type financieel instrument, de geldgevers en de rentelasten. Ook wordt aandacht geschonken aan de verschillende definities van de overheidsschuld om op de juiste manier de overheidsschulden wereldwijd te vergelijken. Tevens wordt de negatieve bijdrage van de provincies aan de schuld uitgelicht, die overtollige middelen uitzetten bij andere overheden.

De kwartaalmonitor beschrijft ook de ontwikkelingen van de overheidsfinanciën in het tweede kwartaal van 2019. Het overheidssaldo op jaarbasis bedraagt halverwege het jaar 1,8 procent bbp en de schuldquote blijft gelijk op 50,9 procent bbp.