Opvattingen over sociale media

© ANP
Een onderzoek naar gebruik van en opvattingen over belang en invloed van sociale media in het dagelijkse leven van personen van 18 jaar of ouder. Dit is een artikel in de CBS-reeks Statistische Trends.
De populariteit van sociale media groeit. Niet alleen jongeren, maar ook veel mensen van middelbare en oudere leeftijd zijn actief op sociale media. In 2017 maakte 87 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder er wel eens gebruik van. Dit doet men vooral om in contact te blijven met anderen. Hoewel de meeste gebruikers minder dan een uur per dag op sociale media zitten, zegt 1 op de 10 van zichzelf verslaafd te zijn. Vooral jongvolwassenen tot 25 jaar noemen zichzelf bovengemiddeld vaak verslaafd. Dit is toegenomen sinds 2015. De meerderheid van alle volwassen gebruikers ervaart geen invloed van sociale media op het werk, school of nachtrust, maar wel op familie­ en vriendencontacten. Volgens 6 op de 10 gebruikers verbeteren deze contacten door sociale media.