Waddeneilanden grootste aandeel bestelauto’s

10-5-2017 02:00
Fietster moet afstappen om op de gracht een bestelbusje te kunnen passeren.
© Hollandse Hoogte
Op de Waddeneilanden waren begin 2016 naar verhouding de meeste bestelauto’s op de weg. Vlieland, waar 1 op de 7 wegvoertuigen een bestelauto was, reed daarbij voorop. Het aandeel bestelauto’s was daar ruim tweemaal zo hoog als landelijk.

In vergelijking met andere gemeenten stonden er op de Waddeneilanden weinig voertuigen geregistreerd. Het deel van de bestelauto’s dat in gebruik was bij de horeca en verhuurders van accommodatie voor de toeristen is voor Nederlandse begrippen groot.

De gemiddelde leeftijd van de bestelauto’s op de Waddeneilanden was hoog. Met 14,2 jaar waren die op Vlieland de oudste van Nederland. De gemiddelde leeftijd van een Nederlandse bestelauto in 2016 was 8,8 jaar.

De gemeenten met het laagste aandeel bestelauto’s op het totaal geregistreerde wegvoertuigen waren: Rozendaal, Oegstgeest en Bloemendaal. In de meest bestelauto-luwe gemeente, Rozendaal, ging het om 1 op de 37 wegvoertuigen.