Totaalbeeld arbeidsmarkt

Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen steeg in het vierde kwartaal van 2016 met 53 duizend tot 10,1 miljoen. Er is nu 11 kwartalen achtereen sprake van banengroei. In vergelijking met het voorgaande kwartaal steeg het aantal banen van werknemers met 46 duizend en het aantal banen van zelfstandigen met 7 duizend.

De werkloosheid is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 9 duizend per maand afgenomen en kwam in januari uit op 473 duizend personen. Dat is 5,3 procent van de beroepsbevolking.

Eind juni 2016 waren er in Nederland 155 duizend openstaande vacatures. Dat is een stijging van 5 duizend ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het aantal vacatures stijgt nu al twaalf kwartalen op rij. In totaal kwamen er in deze periode 64 duizend vacatures bij, gemiddeld 5 duizend per kwartaal. Het aantal openstaande vacatures is sinds de periode 2006-2008 niet zo hoog geweest. Desondanks is het aantal vacatures nog altijd bijna 100 duizend lager dan de recordstand uit 2008.

Het volume van het bbp kwam 2,3 procent hoger uit dan in het vierde kwartaal van 2015.

Werkloosheid en banen van werknemers, seiz.gecorrigeerd

Ontwikkeling bbp en arbeidsvolume