Totaalbeeld arbeidsmarkt

© ANP
Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het eerste kwartaal van 2016 toe met 13 duizend. In vergelijking met het voorgaande kwartaal nam het aantal banen van werknemers met 12 duizend toe en kwamen er 1 duizend banen van zelfstandigen bij.

De werkloosheid kwam in mei 2016 uit op 560 duizend personen. Dat is 6,3 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid met gemiddeld 7 duizend per maand afgenomen.

In het eerste kwartaal van 2016 ontstond het grootste aantal vacatures in zeven jaar tijd: bijna 240 duizend. Tegelijkertijd steeg het aantal vervulde vacatures met 22 duizend naar 232 duizend. Per saldo steeg het aantal openstaande vacatures met 8 duizend tot 151 duizend.

Het aantal vacatures stijgt al elf kwartalen op rij, maar heeft nog niet het niveau van voor de crisis bereikt. De vacatures in het eerste kwartaal van 2016 liggen ongeveer op het niveau van het eerste kwartaal van 2009. In totaal kwamen er in de afgelopen elf kwartalen per saldo ruim 55 duizend vacatures bij.

Het volume van het bbp kwam 1,5 procent hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2015.

Werkloosheid en banen van werknemers, seiz.gecorrigeerd

Ontwikkeling bbp en arbeidsvolume