Valideren van de monitoring (2015)

Dit jaar zijn voor het eerst cijfers berekend over de verduurzaming van cacao  en groenten & fruit (bananen) door het CBS. Ook zijn nieuwe cijfers berekend over de kweekvis (tilapia en pangasius) voor 2014. Voor de grondstoffen palmolie, soja, hout en koffie geldt dat andere organisaties de voortgang monitoren. Het CBS heeft voor die grondstoffen beoordeeld in hoeverre de manier waarop de monitoring is uitgevoerd voldoende valide is en betrouwbare resultaten oplevert. Hierbij is alleen het proces gevalideerd.

Alle stappen in het proces moeten op een correcte manier worden uitgevoerd om tot betrouwbare resultaten te komen. De methode op basis waarvan de organisaties de monitoring uitvoeren is onderzocht door rapporten te bestuderen, gesprekken met betrokkenen te voeren en bevindingen terug te koppelen. Op deze wijze is een zo goed mogelijk beeld verkregen van de manier waarop de voortgang van de verduurzaming gemonitord wordt.

Bij het beoordelen van de monitoring is in het bijzonder gekeken naar de volgende onderdelen:
• onderzoeker/onderzoeksinstituut
• dataverzameling
• onderzoekspopulatie
• gehanteerde methoden
• rapportage

Criteria

Deze onderdelen zijn beoordeeld aan de hand van criteria als:
objectiviteit
validiteit
betrouwbaarheid
reproduceerbaarheid
representativiteit

Alle bevindingen zijn naast elkaar gelegd en met elkaar vergeleken om tot een gewogen eindoordeel te komen.
Onderstaande figuur geeft voor de Nederlandse keten schematisch weer hoe de monitoring van de verschillende grondstoffen scoort op de criteria, op een kleurenschaal van goed (donkergroen) tot kan beter (geel). Daaronder volgt een figuur met de wereldwijde productie.

De validatie van de methode betekent overigens niet dat dit de enige manier of de enige juiste manier is om de indicatoren te meten.

Validatie cijfers Nederlandse keten

Blokkenschema

Validatie cijfers wereldwijde productie

In 2016 zijn voor het eerst verschillende bronnen van cijfers over de wereldwijde productie gevalideerd. Het betreft hier een beperkte validatie op basis van een bronnenonderzoek. Er is gekeken naar de objectiviteit van verschillende organisaties die de bronnen beheren en de gehanteerde methode om tot een cijfer te komen (meting of schatting). De resultaten van deze beperkte validatie zijn hieronder per organisatie schematisch weergegeven.

Blokkenschema wereldwijde productie

FAOSTAT is de Food and Agriculture Organization Statistics Division van de Verenigde Naties. In de database van FAOSTAT zijn productiecijfers opgenomen die door de nationale statistische bureaus worden aangeleverd. FAOSTAT publiceert cijfers over de totale wereldwijde productie van palmolie, soja, koffie, hout, cacao en bananen.

RSPO is full member van de ISEAL Alliance. De ISEAL Alliance is de wereldwijde niet-gouvernementele ledenorganisatie voor keurmerkorganisaties. De naleving van de standaarden door de keurmerkorganisaties wordt getoetst door auditors. De standaarden zelf zijn multistakeholder, dat wil zeggen dat producenten, overheden, NGO’s en industrie inspraak hebben. RSPO publiceert jaarlijks de wereldwijd gecertificeerde (arealen en) productievolumes van palmolie.

RTRS is geen lid van de ISEAL Alliance. RTRS publiceert jaarlijks de gecertificeerde (arealen en) productievolumes per deelnemer.

Fairtrade en Rainforest Alliance zijn full member van de ISEAL Alliance en publiceren jaarlijks de wereldwijd gecertificeerde (arealen en) productievolumes van cacao, koffie en bananen.

UTZ is full member van de ISEAL en publiceert jaarlijks de wereldwijd gecertificeerde (arealen en) productievolumes van cacao en koffie.

Het Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) is een onafhankelijk, non-profit onderzoeksinstituut met als doel het bevorderen van de  wetenschap op het gebied van de biologische landbouw. Het FiBL verzamelt gegevens over biologische koffie, cacao en bananen.

FSC is full member van de ISEAL Alliance en publiceert jaarlijks de wereldwijde gecertificeerde arealen bos.

PEFC is geen lid van de ISEAL Alliance en publiceert jaarlijks de wereldwijde gecertificeerde arealen bos.