Kweekvis

In september 2012 zijn voor het eerst tilapia en pangasius met het ASC-keurmerk geïntroduceerd in de Nederlandse supermarkten. In 2013 was naar schatting tussen de 91 en 99 procent van de hierin aangeboden pangasius gecertificeerd. Voor tilipia lag het aandeel gecertificeerd in 2013 naar schatting tussen de 89 en 97 procent.

Afzet van gecertificeerde en reguliere kweekvis in supermarkten in Nederland, 2013

2014-da-gr5
Eind 2011 hebben de Nederlandse supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), afspraken gemaakt over het certificeren van kweekvis. Men heeft het streven geformuleerd dat in 2016 alle kweekvis in de supermarkten duurzaam geproduceerd is. Tot duurzame geproduceerde kweekvis wordt ASC-gecertificeerde of gelijkwaardig gecertificeerde (CLB, WNF) kweekvis gerekend. Sinds september 2012 worden er ASC-gecertificeerde pangasius en tilapia in de supermarkten aangeboden. Biologisch gekweekte pangasius en tilapia worden in de Nederlandse supermarkten nog niet aangeboden. Ook werden in 2013 nog geen andere kweekvissoorten (zoals zalm en garnalen) met het ASC-label in de supermarkten aangeboden.

In 2008 heeft CBL al het actieplan ‘Vis Beter’ opgesteld. Hierin spraken de supermarkten onder andere het streven af dat alle gevangen vis per 2011 zou moeten voldoen aan de normen van MSC (Marine Stewardship Council) of gelijkwaardig. Dat streven is nog niet gehaald (Bron: CBL).

Achtergrondinformatie en handelsstromen

Beschrijving van het onderzoek

Terug naar homepage Monitor duurzame agro-grondstoffen