Handelssaldo neemt toe

In het tweede kwartaal van 2014 is het handelssaldo van goederen en diensten met 1,3 miljard euro gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal hebben Nederlandse ingezetenen voor 15,9 miljard euro meer aan goederen en diensten geëxporteerd dan dat ze importeerden. Daarmee leverde de buitenlandse handel een positieve bijdrage van 1,0 procentpunt aan de bbp-groei.

De uitvoer van goederen en diensten steeg met 4,3 procent. De uitvoer van goederen was 3,2 procent hoger en de uitvoer van diensten was 8,7 procent hoger. De invoer van goederen en diensten steeg met 3,4 procent. De invoer van goederen was 2,6 procent hoger en de invoer van diensten was 5,7 procent hoger.

Uitvoer Nederlands product groeit

De uitvoer van binnenlands geproduceerde goederen is met 1,7 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013. De wederuitvoer steeg met 4,4 procent. Onder wederuitvoer vallen geïmporteerde goederen die in Nederland worden ingeklaard door een Nederlandse ingezetene en die na hooguit een kleine bewerking weer worden uitgevoerd.

Ontwikkeling internationale handel in goederen

Ontwikkeling internationale handel in goederen

Kleine ruilvoetverbetering

In het tweede kwartaal van 2014 daalde de uitvoerprijs van goederen en diensten met 1,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De invoerprijs van goederen en diensten daalde met 1,8 procent en daarmee trad er een kleine ruilvoetverbetering op van 0,1 procent.

De meest actuele ontwikkeling van de export vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie en cijfers vindt u op de themapagina Internationale handel.