Kwartaalmonitor detailhandel tweede kwartaal 2014

Na twee jaar krimp is de omzet van de detailhandel in het tweede kwartaal van 2014 licht gestegen. De omzet lag bijna 1 procent hoger dan het jaar ervoor. Het herstel is toe te schrijven aan de eerste groei van het volume (ruim 1 procent) sinds het eerste kwartaal van 2011. De prijzen daalden licht.  De winkels in voedings- en genotmiddelen lieten de grootste verbetering zien. Zij noteerden, in tegenstelling tot het voorgaande kwartaal, een omzetstijging. Vooral de maand april kende met 6 procent een sterke toename. Dit kwam door de paasaankopen, deze werden vorig jaar in maart gedaan en dit jaar in april. De omzet van de non-foodwinkels liep terug, ondanks de toegenomen bestedingen van consumenten aan duurzame goederen. Het aantal vacatures in de detailhandel nam verder toe. Ook het ondernemersvertrouwen en de verwachtingen voor het derde kwartaal lieten een verbetering lieten zien.

Omzetontwikkeling detailhandel

Omzetontwikkeling detailhandel

In bijgaande pdf staat de uitgebreide Kwartaalmonitor detailhandel tweede kwartaal 2014.