Bruto binnenlands product Bonaire 21 duizend dollar per hoofd van de bevolking

Volgens een eerste, voorlopige raming van het CBS kwam het bruto binnenlands product (bbp) van Bonaire in 2012 uit op 364,2 miljoen Amerikaanse dollar. Aangezien Bonaire dat jaar 16 975 inwoners telde, was het bbp per hoofd van de bevolking ruim 21 duizend dollar.

Het bbp per hoofd van de bevolking is een benadering voor de gemiddelde inkomens. Om dit cijfer met dat van andere landen te kunnen vergelijken, moet er gecorrigeerd worden voor verschil in munteenheid en prijsniveau. Als standaard wordt daarbij doorgaans de Amerikaanse dollar gekozen en het prijspeil van de VS. Hierin uitgedrukt was het bbp per hoofd op Bonaire in 2012 ongeveer gelijk aan 23 duizend dollar.

Het bbp per hoofd van Bonaire ligt iets onder dat van Curaçao, Sint-Maarten en Aruba. Op deze eilanden bedraagt het bbp per hoofd omgerekend naar de VS-situatie respectievelijk 28, 33 en 36 duizend dollar. In naburige Zuid-Amerikaanse landen liggen de inkomens daarentegen een stuk lager dan op Bonaire. In Venezuela is het bbp per hoofd van de bevolking bijvoorbeeld 17 duizend en in Suriname 14 duizend dollar. Ter vergelijking: de waarden voor Nederland en de Verenigde Staten zijn 43 respectievelijk 49 duizend dollar.