Hoog handelsoverschot Nederland

In 2013 had Nederland een handelsoverschot van 61 miljard euro. Vergeleken met andere landen is dat veel. Ongeveer een derde van het handelsoverschot is te danken aan de wederuitvoer. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, onlangs gepubliceerd in de Internationaliseringsmonitor.

Handelsoverschot 10 procent van bbp

In 2013 was de export van Nederland 61 miljard euro groter dan de import. Dit handelsoverschot bedroeg 10,2 procent van het bbp. Vergeleken met andere landen is het handelsoverschot groot ten opzichte van de hele economie. Duitsland heeft een handelsoverschot van 6,3 procent van het bbp. Het Europees gemiddelde is 2,9 procent.

Handelsoverschot als percentage van bbp, 2013

2014-handelsoverschot-4061-g1

Handelsoverschot vooral door export goederen

Het Nederlandse handelsoverschot in diensten bedroeg 9 miljard euro. Dat is minder dan het handelsoverschot bij goederen. Dat bedroeg 52 miljard euro, waarvan ongeveer  19 miljard euro dankzij de wederuitvoer. In dat geval importeren Nederlandse handelaren bijvoorbeeld computers en kleding uit andere landen om deze vervolgens voor een iets hogere prijs door te verkopen aan het buitenland. De overige 33 miljard euro is het verschil tussen de export van Nederlands product en de import van goederen voor de Nederlandse markt.

Opbouw handelsoverschot, 2013

2014-handelsoverschot-4061-g2

Wederuitvoer vertekent handelsoverschot met landen

Met landen buiten de EU heeft Nederland meestal een handelstekort, met landen binnen de EU een handelsoverschot. Bijvoorbeeld, ons land heeft een handelstekort van 24 miljard euro met China en een handelsoverschot van 48 miljard euro met Duitsland. Dit wordt mede veroorzaakt door de wederuitvoer. Want Nederlandse bedrijven voeren veel goederen in uit China die ze vervolgens doorverkopen aan Duitsland. De import uit China voor de Nederlandse markt is dus lager dan de totale import uit China. En de uitvoer van Nederlands product naar Duitsland is lager dan de totale uitvoer naar Duitsland. Zonder de wederuitvoer zijn de handelssaldi beduidend kleiner.

Handelssaldo Nederland met enkele belangrijke handelspartners, 2013

2014-handelsoverschot-g3

Free Florquin en Oscar Lemmers

Bron: Internationaliseringsmonitor, tweede kwartaal