Turkije: lichte daling export

In 2012 is de export van goederen naar Turkije met 2 procent in waarde gedaald tot 4,7 miljard euro. Dit kwam vooral doordat er minder machines werden uitgevoerd. De invoer uit Turkije is met 3 procent gestegen naar 2,1 miljard euro. Er werd onder andere meer kleding en fruit ingevoerd. Het overschot op de goederenhandelsbalans nam in 2012 iets af tot 2,6 miljard euro.

Handel met Turkije

2014-turkije-ih-g1

Export machines en vervoermaterieel afgenomen

De uitvoer naar Turkije bestond in 2012 voor een derde uit machines en vervoermaterieel. In vergelijking met 2011 daalde de export hiervan met 7 procent tot 1,6 miljard euro. Dit kwam mede doordat er minder wegtractors werden uitgevoerd.

Kleding blijft belangrijkste importproduct

Bijna 30 procent van de invoer uit Turkije in 2012 was kleding. Hiermee blijft kleding het belangrijkste importproduct. Na China en Duitsland levert Turkije de meeste kleding aan Nederland. In tegenstelling tot afname van de invoer uit China (-8 procent) en Duitsland  (-7 procent) steeg de import uit Turkije met 6 procent tot 0,6 miljard euro. Daarnaast komt er ook steeds meer kleding uit Bangladesh (+6 procent).

Top-5 belangrijkste kledingleveranciers

2014-turkije-ih-g2

Wiel Packbier

Bron: StatLine