Monitor prijzen commerciële dienstverlening tweede kwartaal 2013

  • Prijzen commerciële dienstverlening 0,4 procent hoger
  • Prijzen schoonmaakdiensten 2,0 procent hoger
  • Prijzen beveiliging en opsporing 1,8 procent hoger
  • Prijzen IT-dienstverleners 2,6 procent lager
  • Prijzen architecten opnieuw 3,0 procent lager

In het tweede kwartaal van 2013 lagen de prijzen van de commerciële dienstverlening 0,4 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2012. Deze prijsontwikkeling ligt ruim onder de inflatie van 2,9 procent van juni 2013. Naarmate branches conjunctuurgevoeliger zijn blijft de prijsontwikkeling verder achter bij de inflatie of is zelfs negatief.

Prijsontwikkeling commerciële dienstverlening

2013-09-dienstenmonitor-art-g1

Geleidelijke prijsontwikkeling schoonmaakdiensten en beveiliging en opsporing

De prijzen van de schoonmaakdiensten waren in het tweede kwartaal 2,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is een geringere stijging dan in de voorgaande vier kwartalen, toen de prijzen met 2,1 tot 2,3 procent stegen. Voor de schoonmaakbranche was 2010 het jaar met de geringste prijsstijging sinds het begin van de crisis. In 2010 lag de prijsontwikkeling gemiddeld net onder de 1 procent.

De prijzen van beveiliging en opsporing lagen 1,8 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2012. Na een geleidelijke toename van de prijsstijgingen in de zes eerdere kwartalen is de stijging nu even hoog als in het eerste kwartaal van 2013.

Prijsontwikkeling informatie en communicatie

2013-09-dienstenmonitor-art-g2

Prijzen IT-dienstverleners 2,6 procent lager

Binnen de sector informatie en communicatie lieten de IT-dienstverleners een daling van de prijzen zien van 2,6 procent. Vorig kwartaal was er nog sprake van een lichte prijsstijging van 0,1 procent. De prijsontwikkeling van IT-dienstverleners is sinds 2009 voornamelijk negatief.

Prijsontwikkeling architecten en ingenieurs

2013-09-dienstenmonitor-art-g3

Prijzen architecten opnieuw 3,0 procent lager

De prijzen van architecten waren evenals vorig kwartaal 3,0 procent lager dan een jaar eerder. Dit is de sterkste prijsdaling sinds het eerste kwartaal van 2010. Dit onderstreept dat de crisis in de bouwsector nog altijd voortduurt. De laatste prijsstijging van architecten was in het eerste kwartaal van 2009.
De prijzen van ingenieurs lagen in het tweede kwartaal 0,7 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de voorgaande drie kwartalen was de prijsdaling minder negatief. Tot het derde kwartaal van 2012 was er bij de ingenieurs nog sprake van een prijsstijging..

Ömer Eryigit

Bronnen: