Nederlands bedrijfsleven iets minder somber

Ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven zijn aan het begin van het derde kwartaal iets minder somber gestemd dan in voorgaande kwartalen. Bedrijven zijn minder negatief over het economisch klimaat, hun winstgevendheid en hun orderpositie. Het is echter nog te vroeg om te spreken van herstel van vertrouwen. Voor het derde kwartaal voorzien de ondernemers nog een daling van de omzet en een verdere afname van de personeelssterkte. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland.

Economisch klimaat minder verslechterd

Volgens de ondernemers is het economisch klimaat in het tweede kwartaal van 2013 voor het negende kwartaal op rij verslechterd. Per saldo een kwart van de bedrijven meldde een verslechtering van het economisch klimaat, maar deze groep is kleiner dan de afgelopen twee jaar. In de delfstoffen en industrie meldden relatief weinig bedrijven een verslechtering, in de bouw de meeste. Voor het derde kwartaal van 2013 verwachten de ondernemers geen verbetering. Per saldo voorziet 17 procent een verslechtering van het economisch klimaat.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Winstgevendheid afgenomen, maar bij minder bedrijven

De winstgevendheid van het Nederlandse bedrijfsleven is ook in het tweede kwartaal van 2013 verslechterd. Per saldo verslechterde bij 16 procent van de bedrijven de winstgevendheid. Deze groep is echter beduidend kleiner dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit geldt voor nagenoeg alle sectoren.

Oordeel over winstgevendheid

Oordeel over winstgevendheid

Orderontvangsten en oordeel orderpositie minder negatief

Bij per saldo 7 procent van de bedrijven zijn de orderontvangsten in het tweede kwartaal afgenomen. Het aantal bedrijven dat een afname van de orderontvangst meldde is hiermee het laagst in twee jaar tijd. In de industrie zijn de orders zelfs licht toegenomen, het eerste plusje in twee jaar. Het oordeel van ondernemers over de orderpositie is minder negatief dan in de voorgaande drie kwartalen.

Het aantal ondernemers dat in het tweede kwartaal meer heeft omgezet was met ruim 24 procent iets groter dan het aantal dat de omzet zag afnemen (22 procent).

Voor het derde kwartaal van 2013 verwacht per saldo 11 procent van de ondernemers een lagere omzet dan in het tweede kwartaal. Een omzetdaling in het derde kwartaal van een jaar is vanwege seizoeninvloeden overigens  niet ongebruikelijk.

Omzet, verwachting lopend kwartaal ten opzichte van voorafgaande kwartaal

Omzet, verwachting lopend kwartaal ten opzichte van voorafgaande kwartaal

Minder werkgelegenheid

De ondernemers zijn nog somber over de werkgelegenheid. Ruim 23 procent denkt dat hun personeelsbestand in het derde kwartaal zal krimpen, 8 procent verwacht meer personeel in te zetten.

Sinds medio 2011 zijn de verwachtingen van ondernemers over werkgelegenheid onafgebroken negatief en krimpt het aantal banen elk kwartaal. In het tweede kwartaal van 2013 waren er 144 duizend banen minder dan twee jaar eerder.

Banen en verwachting personeelssterkte in niet-financiële bedrijven

Banen en verwachting personeelssterkte in niet-financiële bedrijven