Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurenquête Nederland van juli 2013 laat een iets optimistischer beeld zien in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers waren minder negatief in hun oordeel over de orderpositie. In hun verwachtingen over de productie waren ze eveneens minder negatief dan een maand eerder. De verwachtingen omtrent het economisch klimaat verslechterden echter.

Orderpositie nog steeds te klein

Volgens de ondernemers waren de orderontvangsten in de periode april – juni hoger dan die in de periode januari - maart. In deze periode is de productie eveneens opnieuw toegenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, is in juli iets hoger dan in juni en komt uit op 102,1. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Beide lieten wel een kleine verbetering zien. Het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde. Eén op de twaalf ondernemers beoordeelt de voorraden gereed product als te groot.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verbetering concurrentiepositie

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het tweede kwartaal op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt iets verbeterd. Onvoldoende vraag wordt door ruim 28 procent van de ondernemers gezien als een belemmering voor de productie, dit zijn er minder dan een kwartaal eerder. De bezettingsgraad van de productie-installaties kwam op 79,4 procent, twee procentpunten hoger dan een kwartaal eerder.

Verwachtingen iets minder somber

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers pessimistischer dan in juni. Wel verwachten ze dat de productie in de komende drie maanden zal stijgen. De inkoop bij leveranciers zal eveneens toenemen. Daarnaast voorzien de ondernemers nog wel een verdere krimp van de werkgelegenheid in de komende maanden. De prijzen die ze aan afnemers in rekening brengen zullen dalen.

Verwachting voor juli tot en met september 2013

Verwachting voor juli tot en met september 2013