Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van juni 2013 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie nog altijd somber is. De ondernemers waren iets minder negatief in hun oordelen. Daarentegen waren ze minder positief in hun verwachtingen over de inkooporders, prijzen en personeelssterkte. Er wordt wel een hogere productie voorzien in de komende maanden.

Ondernemers minder negatief over orderpositie ondanks kleinere werkvoorraad

Volgens de ondernemers waren de orderontvangsten in de periode maart – mei iets lager dan in de periode december - februari. Het oordeel over de productie is iets negatiever dan vorige maand. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in juni lager uit op 102,2. Dit is de laagste score in bijna 2 jaar. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Deze oordelen zijn wel minder negatief dan in de voorgaande maand. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde in juni eveneens.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Meer productie verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers minder pessimistisch dan vorige maand. Per saldo verwacht nog 4 procent ondernemers een verdere verslechtering. De ondernemers voorzien een toename van de productie en nagenoeg gelijke inkooporders. Verder verwachten ze een lichte daling van de afzetprijzen. Over de werkgelegenheid blijven de ondernemers negatief, 18 procent verwacht een afname tegenover slechts 8 procent die een toename verwacht.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2013

Verwachting voor juni tot en met augustus 2013