Europese economie krimpt verder

De economieën van de eurozone en de Europese Unie (EU) krompen in het eerste kwartaal van 2013 met respectievelijk 0,2 en 0,1 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder krompen de economieën van de eurozone en de EU met respectievelijk 1,1 en 0,7 procent.

Marginale groei in beperkt aantal EU-landen

De krimp binnen de Europese Unie was het sterkst in Cyprus: 1,4 procent in vergelijking met het voorafgaande kwartaal. De Spaanse en de Italiaanse economie krompen met 0,5 en 0,6 procent. De Franse economie kromp met 0,2 procent. De Duitse economie, de grootste van de Europese Unie, groeide met 0,1 procent licht. Een kwartaal eerder was hier nog sprake van een krimp van 0,7 procent. De economie van België groeide niet. Het Verenigd Koninkrijk, de tweede economie van Europa, groeide met 0,3 procent.

Bruto binnenlands product Europese landen

Bruto binnenlands product Europese landen

Economie Verenigde Staten doet het beter

In tegenstelling tot Europa is de economie van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal van 2013 gegroeid, met 0,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In vergelijking met een jaar eerder groeide de Amerikaanse economie met 1,8 procent.

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Ten behoeve van internationale vergelijkbaarheid zijn alle cijfers in dit artikel werkdag- en seizoengecorrigeerd.
Meer internationale economische cijfers vindt u op de website van Eurostat.