Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van april 2013 blijkt dat het beeld in de transportmiddelenindustrie wat is verbeterd. De ondernemers waren weliswaar wat negatiever in hun oordeel over orderpositie en voorraden, maar ze waren anderzijds wat minder negatief in hun verwachtingen. Zo waren ze een stuk minder pessimistisch over de werkgelegenheid.

Afname werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode januari – maart wat toegenomen ten opzichte van de periode oktober - december. Ook de productie is in die periode toegenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in april met 97,4 ruim één punt lager uit dan in maart. Het oordeel over de omvang van zowel de totale als de buitenlandse orderpositie was negatiever dan een maand eerder. Het oordeel over de voorraad gereed product, verslechterde.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

 Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke verbetering van de concurrentiepositie

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het eerste kwartaal van 2013 op zowel de binnenlandse als buitenlandse markten verbeterd. Binnen en buiten de EU verbeterde de concurrentiepositie flink. Op de binnenlandse markt verbeterde de concurrentiepositie eveneens maar in mindere mate. Bijna een kwart van de ondernemers gaf aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmert, dit waren er minder dan in het voorgaande kwartaal. De bezettingsgraad van de productie-installaties kwam aan het eind van het eerste kwartaal uit op 78,6 procent, bijna 3 procentpunt hoger dan een kwartaal eerder.

Toename productie verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers een stuk minder negatief als een maand eerder. De ondernemers verwachten een toename van de productie in de komende maanden. Daarbij verwachten ze hun inkooporders eveneens op te voeren. Over de personeelsomvang denken de ondernemers minder negatief dan vorige maand. De afzetprijzen zullen naar verwachting iets dalen in de komende maanden.

Verwachting voor april tot en met juni 2013

Verwachting voor april tot en met juni 2013