Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van maart 2013 blijkt dat het beeld in transportmiddelenindustrie nog altijd negatief is. De ondernemers waren negatiever in hun oordeel over de totale orderpositie. Wel was men minder negatief over de buitenlandse orderpositie. De verwachtingen over het economisch klimaat waren een stuk negatiever dan in februari. De verwachtingen ten aanzien van productie waren nog positief, maar ten aanzien van de werkgelegenheid zijn de verwachtingen negatief.

Toename werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode december – februari wat afgenomen ten opzichte van de periode september - november. De productie is in die periode afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in maart met 98,4 ruim één punt hoger uit dan in februari. Het oordeel over de omvang van de totale orderpositie was negatiever dan een maand eerder. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie verbeterde echter. Het oordeel over de voorraad gereed product, verbeterde. Het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vinden en die ze te klein vinden houden elkaar in evenwicht.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

 Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers een stuk negatiever als een maand eerder. De ondernemers verwachten een toename van de productie in de komende maanden. Daarbij verwachten ze hun inkooporders eveneens op te voeren. De personeelsomvang zal volgens de ondernemers krimpen. De afzetprijzen zullen iets dalen in de komende maanden.

Verwachting voor maart 2013 tot en met mei 2013

Verwachting voor maart 2013 tot en met april