Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurenquête Nederland van februari 2013 laat nog altijd een pessimistisch beeld zien in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers waren wederom negatief in hun oordelen, maar de verwachtingen laten een verbetering zien.

Orderpositie te klein

Volgens de ondernemers waren de orderontvangsten in de periode november – januari lager dan die in de periode augustus - oktober. De productie is in deze periode aanzienlijk afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, was in februari iets hoger dan in januari. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Met name het oordeel over de buitenlandse orderpositie liet een verslechtering zien. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde licht, maar desondanks vindt per saldo ruim 5 procent van de ondernemers de voorraad te groot.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers iets optimistischer in hun verwachtingen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers nog altijd pessimistisch, maar een stuk minder dan een maand eerder. Nog slechts één op de vijftien ondernemers verwacht een verdere verslechtering. Over de productie in de komende drie maanden zijn de ondernemers eveneens optimistischer; circa 24 procent verwacht een toename tegenover 12 procent die een afname voorziet. De inkoop bij leveranciers zal iets afnemen. Daarnaast wordt er een verdere krimp van de werkgelegenheid voorzien in de komende maanden. De prijzen die ze aan afnemers in rekening brengen zullen nagenoeg gelijk blijven.

Verwachting voor februari tot en met april 2013

Verwachting voor februari tot en met april 2013