Culturele voorzieningen niet overal in de buurt

In Nederland zijn er grote verschillen in de afstand tot culturele voorzieningen als bibliotheken, musea, bioscopen en theaters. Van alle culturele voorzieningen lag de bibliotheek in 2012 het dichtstbij, met een gemiddelde afstand van 1,8 kilometer. De meeste culturele voorzieningen liggen in het westen van het land en in stedelijke gemeenten.

Bibliotheek voor bijna drie kwart op loopafstand

In 2012 was de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde bibliotheek 1,8 kilometer. Voor bijna drie kwart van de bevolking ligt één van de 1,1 duizend Nederlandse bibliotheken op nog geen 2 kilometer afstand. De inwoners van de provincie Zeeland wonen het verst van een bibliotheek met gemiddeld 3,2 kilometer. Met gemiddeld 0,6 kilometer hoefden  de inwoners van Schiermonnikoog het minst ver te reizen.

Afstand tot dichtstbijzijnde bibliotheek per provincie, 2012
Afstand tot dichtstbijzijnde bibliotheek per provincie, 2012

Amsterdammers hebben grootste keuze uit musea

Voor de meeste inwoners van Nederland ligt met een gemiddelde afstand van 3,5 kilometer ook één van de ruim 800 Nederlandse musea op loopafstand. De inwoners van de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) hebben met minstens negen musea binnen een afstand van vijf kilometer de grootste keuze. Koploper is Amsterdam, met een keuze uit ruim 25 musea binnen een afstand van vijf kilometer. Op provincieniveau wonen de inwoners van Flevoland het verst van een museum met gemiddeld 6 kilometer. De gemeente Schiermonnikoog is het enige bewoonde Waddeneiland zonder museum.

Gemeenten met de meeste musea binnen een afstand van 5 kilometer, 2009
Gemeenten met de meeste musea binnen een afstand van 5 kilometer, 2009

Theaters het verst weg in het noorden en Zeeland

Theaters liggen met gemiddeld 5,3 kilometer niet op loopafstand voor de meeste inwoners van Nederland. In de stedelijke gemeenten is de keuze tussen zalen het grootst. Van de 25 grootste gemeenten hebben de inwoners van 17 van deze gemeenten minstens twee theaters binnen een afstand van vijf kilometer. De inwoners van gemeenten in het uiterste noorden, de Waddeneilanden, grote delen van Zeeland en de kop van Noord-Holland moeten meer dan 15 kilometer reizen tot het dichtstbijzijnde theater.

Aantal theaters binnen een afstand van 5 kilometer per gemeente, 2011
Aantal theaters binnen een afstand van 5 kilometer per gemeente, 2011

Geen bioscoop binnen vijf kilometer voor meeste inwoners

In ruim vier op de vijf gemeenten hebben de meeste inwoners binnen een afstand van vijf kilometer geen enkele bioscoop. In bijna de helft van de gemeenten hebben de meeste inwoners ook binnen een afstand van tien kilometer geen enkele bioscoop. Ook voor bioscopen geldt dat de inwoners van de gemeenten in het uiterste noorden en grote delen van Zeeland er het verst vanaf wonen. De bioscopen zijn duidelijk geconcentreerd in stedelijke gemeenten. De inwoners van de meeste stedelijke gemeenten hebben binnen een afstand van vijf kilometer meestal wel minimaal één bioscoop.

Osman Baydar en Chantal Melser

Bron: StatLine, Nabijheid voorzieningen; afstand tot locatie, regionaal