Twee derde van alle woningen eengezinswoning

Van de 7,4 miljoen woningen in Nederland op 1 januari 2012 is twee derde deel een eengezinswoning.
Van de woningen die sinds 2005 zijn gebouwd is de helft een eengezinswoning. De gemiddelde vloeroppervlakte van eengezinswoningen is anderhalf keer zo groot als van appartementen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS die zijn gebaseerd op de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

Weinig appartementen in Friesland

Regionaal zijn er grote verschillen. In minder dicht bevolkte gebieden, zoals in Friesland, Zeeland en Drenthe, staan relatief weinig appartementen. Zuid-Holland is de enige provincie met meer appartementen dan eengezinswoningen.

Woningtype per provincie

Woningtype per provincie

Vanaf 2005 evenveel appartementen als eengezinswoningen gebouwd

Van de woningen die vanaf 2005 zijn gebouwd is bijna de helft een appartement. In Friesland is een op de drie woningen een appartement, in Noord-Holland twee op de drie. In Amsterdam en Rotterdam is respectievelijk 85 procent en 68 procent een appartement, in Den Haag en Utrecht is dat 50 procent respectievelijk 49 procent.
Van de woningen die vóór 1945 zijn gebouwd was ruim een derde een appartement, maar dat aandeel varieert van bijna nihil in Flevoland tot ruim de helft in Zuid- en Noord-Holland. Tussen de grote steden zijn de verschillen ook groot. Van de woningen van vóór 1945 is in Utrecht 46 procent een appartement, terwijl in de andere drie steden het percentage veel hoger is: Amsterdam (94 procent), Den Haag (82 procent) en Rotterdam (81 procent).

Vloeroppervlakte per provincie

Vloeroppervlakte per provincie

Vloeroppervlakte van eengezinswoningen ruim anderhalf keer zo groot als van appartementen

De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter.
Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen. In Limburg is de gemiddelde oppervlakte van eengezinswoningen het grootst met 151 vierkante meter, in Noord- en Zuid-Holland en Zeeland het kleinst met gemiddeld 125 vierkante meter.

Bert Bunschoten

Bron:

Kenmerken woonvoorraad 1 januari 2012 (maatwerk)