Verdere krimp goederenproducenten

De toegevoegde waarde van de goederenproducenten is in het derde kwartaal van 2012 met 3,0 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Het is het vierde kwartaal op rij waarin de goederenproductie krimpt.

Groei goederenproducenten

Groei goederenproducenten

Bouwproductie daalt het hardst

Veel goederenproducerende bedrijfstakken lieten een krimp of een kleine groei zien. De bouw en de delfstoffenwinning daalden het snelst, met 7,1 procent. De industrie kromp met 1,3 procent. Binnen de industrie waren de chemische en farmaceutische industrie, en de elektrische en elektrotechnische industrie positieve uitschieters. Deze bedrijfsklassen noteerden een groei van respectievelijk 6,3 en 4,4 procent.

Bouw versterkt krimp bbp

De goederenproducenten waren verantwoordelijk voor 0,8 procentpunt van de totale krimp van het bbp. Vooral de bijdrage van de bouw was met -0,3 procentpunt sterk negatief. De chemische en farmaceutische industrie leverde als een van de weinige bedrijfsklassen een substantiële positieve bijdrage(0,2 procent).

Bijdrage van goederenproducenten aan de economische ontwikkeling

Bijdrage van goederenproducenten aan de economische ontwikkeling

Informatie over de actuele stand van het producentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie over de industrie vindt u in de Industriemonitor.