Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van november 2012 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie verder verslechterd is. De orderontvangsten zijn afgenomen en de ondernemers oordelen negatiever over de orderpositie. Daarnaast zijn ze pessimistischer in hun verwachtingen voor komende maanden.

Ondernemers negatief over orderpositie

Volgens de ondernemers waren de orderontvangsten in de periode augustus – oktober duidelijk lager dan in de periode mei - juli. De productie is dan ook afgenomen in deze periode. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, bleef in november gelijk op 108,0. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Deze oordelen zijn negatiever dan in oktober. Het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde in november eveneens.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Pessimisme over nabije toekomst

Voor de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden verwachten de ondernemers per saldo een verdere verslechtering. De ondernemers voorzien een verdere afname van de productie. Daarbij verwachten ze minder in te kopen bij leveranciers en worden weinig verandering in de afzetprijzen voorzien. Ook over de werkgelegenheid blijven de ondernemers negatief, 17 procent verwacht een afname tegenover slechts 5 procent die een uitbreiding verwacht.

Verwachting voor november 2012 tot en met januari 2013

Verwachting voor november 2012 tot en met januari 2013