Industriebeeld: stemming ondernemers verder verslechterd

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in oktober verder verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -7,7, tegen -6,7 een maand eerder.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 2012 0,6 procent lager dan een jaar eerder. In de twee voorgaande maanden kromp de productie ook. De industrie behaalde in augustus 1,3 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet op de buitenlandse markt kromp iets, terwijl de omzet op de binnenlandse markt hoger was dan in augustus 2011. De samenstelling van de werkdagen was in augustus 2012 gunstiger dan in augustus 2011. Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet wordt geraamd op ruim 1 procent.

De economie groeide in het tweede kwartaal van 2012 met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Ook in het eerste kwartaal groeide de economie met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de tweede helft van 2011 was er sprake van een krimp.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Stemming ondernemers industrie verder verslechterd

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in oktober verder verslechterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op -7,7, tegen -6,7 een maand eerder.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De ondernemers waren vooral somberder over de toekomstige productie en hun orderpositie. Het oordeel over de voorraden veranderde maar weinig.

Verder waren de ondernemers in oktober pessimistischer over de ontwikkeling van de toekomstige werkgelegenheid in hun branche dan in september. In oktober verwachtte 7 procent een stijging van de personeelssterkte in de komende maanden, terwijl 19 procent op een daling rekende.

In oktober werd 78 procent van de productiecapaciteit in de industrie benut. Dit was bijna 1 procentpunt minder dan in juli. Iets meer dan de helft van de ondernemers ondervindt belemmeringen bij de productie. Hierbij worden onvoldoende vraag en financiële beperkingen het meest genoemd.

Voorraden industrie lager

De voorraden van de ondernemers in de industrie waren in augustus bijna 3 procent kleiner dan in augustus 2011. Het was de eerste afname in meer dan anderhalf jaar. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in augustus uit op 107,1 tegen 109,3 in juli.

Productie industrie iets gekrompen

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 2012 0,6 procent lager dan een jaar eerder. In de twee voorgaande maanden kromp de productie ook.

De grootste krimp deed zich voor bij de basismetaal- en metaalproductenindustrie met 4 procent. Ook in de voedings- en genotmiddelenindustrie was sprake van een productiedaling. In de overige branches groeide de productie of bleef de productie gelijk. De transportmiddelenindustrie had met 4 procent de grootste productiegroei.

Omzet industrie iets hoger

De industrie behaalde in augustus van dit jaar 1,3 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet op de buitenlandse markt kromp iets, terwijl de omzet op de binnenlandse markt hoger was dan in augustus 2011. De samenstelling van de werkdagen was in augustus 2012 gunstiger dan in augustus 2011. Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet wordt geraamd op ruim 1 procent.

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie realiseerde ruim 8 procent meer omzet. Dit kwam grotendeels door hogere prijzen. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie was de omzet daarentegen duidelijk lager dan een jaar eerder.

Kleine groei economie ten opzichte van eerste kwartaal

De economie groeide in het tweede kwartaal van 2012 met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Ook in het eerste kwartaal groeide de economie met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de tweede helft van 2011 was er sprake van een krimp. Bij het berekenen van de kwartaal-op-kwartaalgroei van de economie is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder kromp de economie in het tweede kwartaal met 0,4 procent. De investeringen in vaste activa waren 3,1 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2011. Er werd veel minder geïnvesteerd in bouwwerken. Huishoudens besteedden 1,3 procent minder aan goederen en diensten. Hun bestedingen waren al voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal lager dan een jaar eerder. De consumptie door de overheid nam een fractie toe (0,1 procent). Er werden ook meer goederen en diensten uitgevoerd. Het uitvoervolume was 4,4 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2011. De invoergroei bedroeg 3,9 procent.

De Nederlandse goederenproducenten produceerden 0,9 procent minder. Met een productiekrimp van bijna 8 procent was de afname het grootst in de bouwnijverheid. De industriële productie was iets lager dan een jaar eerder. Door het relatief koude weer produceerde de delfstoffenwinning echter 9 procent meer. 

De Industrieradar toont in oktober 2012 een gemengd beeld in vergelijking met een maand eerder. Het consumentenvertrouwen, de Europese industriële productie en Duitse industriële orders verbeterden. Het producentenvertrouwen verslechterde, evenals de consumptie door huishoudens en het exportvolume. Alle indicatoren liggen onder de langjarig gemiddelde ontwikkelingen.