Frankrijk: aandeel in wijnimport toegenomen

Het aandeel van Franse wijn in de Nederlandse wijnimport is na zeven jaar op rij te zijn gedaald, in 2011 weer toegenomen. De ingevoerde hoeveelheid is echter in vergelijking met 2010 met 10 procent gedaald tot ruim 101 miljoen liter. Doordat deze invoer uit de meeste grote wijnlanden sterker is gedaald, steeg het aandeel van Frankrijk. Opmerkelijk is dat alleen de wijnimport uit Chili is toegenomen. Het aandeel van dit nieuwe wijnland gaat met sprongen omhoog en is Spanje voorbijgestreefd als vierde belangrijkste wijnland. Frankrijk blijft met een aandeel van bijna 28 procent de belangrijkste wijnleverancier.

Wijnimport enkele landen

2012-frankrijk-g1

Invoer flink gestegen

In 2011 heeft Nederland voor bijna 17 miljard euro aan goederen uit Frankrijk ingevoerd. Dit is 16 procent meer dan in 2010. Dit komt vooral door meer import van aardolieproducten en de daaraan gekoppelde hoge olieprijs. Vooral lichte oliën en stookolie werden meer ingevoerd. Ook werden er meer chemische producten, machines en auto’s uit Frankrijk geïmporteerd. 

Belangrijkste graanleverancier

Van alle in Nederland ingevoerde granen levert Frankrijk een derde. In 2011 daalde de graanimport echter met 6 procent. Tegenover een lagere import van tarwe stond een toename van de invoer van gerst. De waarde van de geïmporteerde maïs lag op hetzelfde niveau als in 2010. Duitsland levert een kwart van alle granen.

Invoer granen, 2011

2012-frankrijk-g2

Export: 12 procent meer dan in 2010

De uitvoer naar Frankrijk bedroeg in 2011 ruim 36 miljard euro. Ruim een kwart zijn machines. Het zijn vooral  printers, computers en telecommunicatietoestellen die geëxporteerd worden. Frankrijk is na Duitsland de belangrijkste afnemer van deze producten. De meeste van deze producten worden echter eerst ingevoerd en na een kleine bewerking weer verder getransporteerd naar het Europese achterland. 

Export Frankrijk naar goederensoort, 2011

2012-frankrijk-g3

Wiel Packbier

Bron: StatLine