Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van september 2012 blijkt dat het beeld in transportmiddelenindustrie wisselend is. De ondernemers zien de werkvoorraad kleiner worden en ze oordelen negatief over de orderpositie, maar daarnaast zijn ze wel optimistisch in hun verwachtingen voor komende maanden.

Werkvoorraad kleiner

Volgens de ondernemers is de productie in de maanden juni tot en met augustus van dit jaar afgenomen. Ook de orderontvangsten namen in die maanden af. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in september met 89,3 bijna 4 punten lager uit dan augustus. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Met name op de buitenlandse markt verslechterde het oordeel. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde iets, de voorraad eindproduct wordt als klein beoordeeld.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename van de productie en van het personeelsbestand verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden blijven de ondernemers pessimistisch. Zij rekenen op een verdere verslechtering. De ondernemers verwachten wel een productiestijging in de komende maanden. Maar liefst 35 procent verwacht een toename van de productie, terwijl 16 procent een afname verwacht. Daarbij verwachten ze meer in te gaan kopen bij hun leveranciers. Er zijn iets meer ondernemers die hogere afzetprijzen dan lagere afzetprijzen verwachten. De werkgelegenheid zal verder iets gaan toenemen.

Verwachting voor september tot en met november 2012

Verwachting voor september tot en met november 2012