Monitor schoonmaakbranche tweede kwartaal 2012

De omzet van de Schoonmaakbedrijven liet in het tweede kwartaal van 2012 een licht herstel zien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De stemming onder de ondernemers in de schoonmaakbranche was echter negatief. Het economisch klimaat is in het tweede kwartaal van dit jaar verslechterd en ook voor het derde kwartaal verwachten de ondernemers een verdere verslechtering. Ondanks de voorziene prijsstijging, blijft de omzet naar verwachting gelijk. Daarnaast verwachten de ondernemers minder personeel in te zetten in het derde kwartaal.

Omzetgroei in het tweede kwartaal

De schoonmaakbedrijven lieten in het tweede kwartaal een omzetgroei zien van 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De schoonmaakbranche deed het hiermee beter dan de Zakelijke dienstverlening als geheel die een omzetstijging realiseerde van 1,3 procent.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Economisch klimaat verslechterd

Uit de conjunctuurenquête van juli 2012 blijkt dat per saldo een meerderheid van de ondernemers werkzaam in de branche van de Schoonmaakbedrijven, hoveniers e.d.  een verslechtering van het economisch klimaat in het tweede kwartaal van 2012 ervaarde. Het aantal ondernemers dat een verslechtering ervaarde, is wel gehalveerd ten opzichte van een kwartaal eerder. Voor het derde kwartaal zijn de ondernemers ook pessimistisch gestemd. Maar liefst één op de drie ondernemers verwacht een verdere verslechtering van het economisch klimaat. Dit is ten opzichte van een kwartaal eerder bijna een verdubbeling van het aantal negatief gestemden.

Oordeel economisch klimaat Schoonmaakbedrijven, hoveniers e.d. (SBI 81)
Oordeel economisch klimaat Schoonmaakbedrijven, hoveniers e.d. (SBI 81)

Nagenoeg gelijke omzet

Voor het derde kwartaal van 2012 wordt weinig verandering in de omzet verwacht. Het aantal ondernemers dat denkt dat hun omzet zal dalen is een fractie groter dan de groep die een omzetstijging verwacht. Per saldo voorziet één op de vijf ondernemers een prijsstijging voor hun dienstverlening. Over de werkgelegenheid in de branche zijn de ondernemers nog altijd pessimistisch gestemd. Per saldo denkt één op de vier ondernemers dat het personeelsbestand zal krimpen. Een kwartaal eerder waren per saldo minder ondernemers pessimistisch gestemd over de arbeidsmarkt en verwachtte één op de tien ondernemers personeel af te moeten stoten.

Verwachting voor het derde kwartaal 2012

Verwachting voor het derde kwartaal 2012

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.