Metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurtest van juli 2012 laat een nog altijd pessimistisch beeld zien van de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De ondernemers zijn nog altijd negatief in hun oordelen en pessimistischer in hun verwachtingen voor komende maanden.

Kleinere orderportefeuille

Volgens de ondernemers is de productie in de maanden april tot en met juni van dit jaar iets toegenomen. De orderontvangsten bleven in die maanden gelijk. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in juli met 98,8 iets lager uit dan in juni. De omvang van de totale en buitenlandse orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. Wel is het oordeel minder negatief dan voorgaande maanden. Het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde in juli.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2 

Orderpositie, oordeel 1 en index 2
1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere bezettingsgraad

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het tweede kwartaal van dit jaar niet echt verbeterd of verslechterd. Net als een kwartaal eerder gaf 25 procent van de ondernemers aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmerd. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag in juli op ruim 81 procent, bijna 2 procentpunt hoger dan een kwartaal eerder. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit momenteel als te groot beoordeelde was nagenoeg gelijk aan die het als te klein bestempelde.

Ondernemers pessimistisch in hun verwachtingen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers beduidend pessimistischer dan voorgaande maanden. Zij verwachten een verdere verslechtering. Voor het derde kwartaal wordt op minder buitenlandse afzet gerekend. De ondernemers verwachten een kleine productiekrimp. Daarbij verwachten ze ook minder in te gaan kopen bij hun leveranciers en mogelijk lagere afzetprijzen door te berekenen aan hun afnemers. Ook wordt er een krimp van de werkgelegenheid voorzien in de komende maanden.

Verwachting voor juli tot en met september 2012

Verwachting voor juli tot en met september 2012