Grote verschillen in gemiddelde huishoudensgrootte per buurt in de vier grote steden

In 2011 bestond een gemiddeld huishouden in Nederland uit 2,2 personen. Binnen gemeenten, bijvoorbeeld in de vier grote steden, bestaan er echter flinke verschillen op buurtniveau. Nieuwbouwbuurten, zoals Vinex-locaties, trekken meer gezinnen, terwijl in binnensteden veel eenpersoonshuishoudens wonen.

Den Haag
In Den Haag loopt het gemiddeld aantal personen in een huishouden van alle vier de grote steden het meest uiteen. De laagste gemiddelde huishoudensgrootte bevindt zich in de buurt Kerketuinen en Zichtenburg. In deze buurt, die vooral uit bedrijfspanden bestaat, wonen slechts weinig mensen. Dit zijn zo goed als allemaal eenpersoonshuishoudens, waardoor het afgeronde gemiddeld aantal personen per huishouden op 1,0 ligt. Op nummer twee staat de buurt Haagse Bos met gemiddeld 1,3 personen per huishouden. In deze buurt zijn de relatief veel bewoners alleenstaande ouderen. In het Haagse bos staat, op steenworp afstand van Paleis Huis ten Bosch, service appartementencomplex Résidence Château Bleu.
De Haagse buurt met het gemiddeld grootste aantal huishoudens ligt in de Vinex-locatie Ypenburg. Het gaat om de buurt Bosweide waar veel gezinnen wonen en een gemiddeld huishouden uit 3,2 personen bestaat. In de top vijf van buurten met grote huishoudens staan alleen buurten uit Vinex-locaties. Het gaat om buurten in Ypenburg, Leidschenveen en Wateringse Veld.

1. Gemiddelde huishoudensgrootte per buurt in Den Haag

Gemiddelde huishoudensgrootte per buurt in Den Haag

Utrecht
Ook in Utrecht wonen de gemiddeld grootste huishoudens in de buurten van de Vinex-locatie Leidsche Rijn. Bovenaan staan de buurten Vleuterweide-Zuid en Vleuterweide-West. Beide buurten hebben gemiddeld 2,9 personen per huishouden. In Utrecht is de buurt met de gemiddeld kleinste huishoudens niet een buurt met veel ouderen, maar juist een buurt met veel jongeren. Het gaat om de buurt De Uithof waar veel studenten wonen.

2. Gemiddelde huishoudensgrootte per buurt in Utrecht

Gemiddelde huishoudensgrootte per buurt in Utrecht

Rotterdam
Rotterdam heeft ook een Vinex-locatie, Nesselande. Deze buurt ligt in het uiterste noordoosten van de gemeente. Het is binnen Rotterdam ook de buurt die met 2,8 personen het hoogste gemiddeld aantal personen per huishouden heeft. De kleinste huishoudens, gemiddeld 1,2 personen, bevinden zich in de buurt Dijkzigt midden in het centrum van de stad. In deze buurt is 84 procent van de huishoudens een eenpersoonshuishouden. Onderdeel van de gemeente Rotterdam is de plaats Hoek van Holland, helemaal in het westen van de gemeente. Ook hier wonen in de buurt Strand en Duin, met 2,5 personen, gemiddeld grote huishoudens.

3. Gemiddelde huishoudensgrootte per buurt in Rotterdam

Gemiddelde huishoudensgrootte per buurt in Rotterdam

Amsterdam
Tot slot heeft Amsterdam, net als de andere grote steden, ook enkele Vinex-buurten die hoog scoren. Het gaat hier om de buurten IJburg-West en Middelveldsche Akerpolder. Er is echter nog een buurt die gemiddeld hoog scoort en die geen Vinex-locatie is. Het gaat om de in het noorden van de stad gelegen kleine buurt Nieuwendammerdijk/Buiksloterdijk. Alle drie de buurten zijn buurten met veel gezinnen. Opvallend is echter dat in de niet Vinex-buurt Nieuwendammerdijk/Buiksloterdijk vier procent van de inwoners van niet-westerse allochtone afkomst is en in de andere buurten ruim een derde van de inwoners. De gemiddeld kleinste huishoudens bevinden zich in de buurt Bedrijventerrein Sloterdijk. Hier wonen ongeveer 200 mensen, waarvan 87 procent in een eenpersoonshuishouden. In deze buurt bestaat een gemiddeld huishouden uit 1,2 personen.

4. Gemiddelde huishoudensgrootte per buurt in Amsterdam

Gemiddelde huishoudensgrootte per buurt in Amsterdam

Ingeborg Deerenberg

Bron: StatLine, Kerncijfers wijken en buurten 2004-2011