Monitor zakelijke diensten vierde kwartaal 2011

De omzet van de zakelijke dienstverleners is in het vierde kwartaal van 2011 lager uitgevallen dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afname was echter bescheiden. De omzetontwikkeling van de diverse branches binnen de zakelijke dienstverlening liep sterk uiteen.

Minder omzet vierde kwartaal

Na vijf achtereenvolgende kwartalen met groei is de omzet van de zakelijke dienstverleners in het vierde kwartaal van 2011 afgenomen. De afname was met 0,6 procent echter bescheiden vergeleken met het tweede kwartaal van 2009, toen de vorige periode van omzetdaling begon.

Stijgers in de zakelijke dienstverlening

Niet alle zakelijke dienstverleners zagen hun omzet dalen. De twee grootste branches binnen de zakelijke dienstverlening, de uitzendbranche en de computerbranche, boekten in het vierde kwartaal respectievelijk 3,4 en 1,9 procent meer omzet dan een jaar eerder. De uitzend- en de computerbranche nemen samen ongeveer een derde van de omzet in de totale zakelijke dienstverlening voor hun rekening.

Grootste dalers onder de zakelijke dienstverleners

De grootste klappen vielen bij de architecten en ingenieurs, de reclamebureaus en de bedrijven die zich bezighouden met advisering op het gebied van management en bedrijfsvoering. Voornamelijk met de architecten en ingenieurs, de op twee na grootste branche binnen de zakelijke dienstverlening, is het al enige tijd slecht gesteld. Zij hebben vanaf het eerste kwartaal van 2009 hun omzet alleen maar zien afnemen. Dit hangt samen met de malaise op de huizenmarkt en de markt voor bedrijfsgebouwen.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Bescheiden groei over heel 2011

Over geheel 2011 is de omzet in de zakelijke dienstverlening gestegen met 1,5 procent. In de twee jaren daarvoor kromp de omzet nog. De omzetgroei in 2011 is wel veel kleiner dan in de periode 2006-2008. Toen waren groeipercentages van meer dan 5 procent heel gewoon. Het ziet ernaar uit dat ondernemers in 2011, net als in de twee voorgaande jaren, voorzichtig zijn gebleven met het inhuren van zakelijke diensten.

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.