Zuid-Afrika: wijnimport neemt verder af

In 2010 heeft Nederland voor 1,3 miljard euro aan goederen uit Zuid-Afrika ingevoerd. Dit is 4 procent meer dan in 2009. De uitvoer is met 18 procent gestegen tot 1,7 miljard euro. Hiermee verdubbelde het handelsoverschot tot bijna 0,5 miljard euro. Hiermee heeft Nederland voor het tweede jaar op rij een positief saldo op de goederenhandelsbalans met Zuid-Afrika.

Steeds minder Zuid-Afrikaanse wijn

Er wordt steeds minder wijn uit Zuid-Afrika geïmporteerd. In zes jaar tijd is het aandeel meer dan gehalveerd. In 2010 kwam nog slechts 6 procent van alle in Nederland ingevoerde wijn uit Zuid-Afrika.

Wijnimport, 2010

zuid-afrika-g1

Meer fruit en minder steenkool ingevoerd

Ruim 40 procent van de invoer uit Zuid-Afrika bestaat uit fruit. Met een waarde van een half miljard euro is fruit het belangrijkste importproduct. De fruitimport is de laatste jaren gestaag gegroeid. Vijf jaar geleden bedroeg het aandeel van fruit in de invoer nog slechts een kwart. Het aandeel van steenkool is echter behoorlijk afgenomen. Van bijna 30 procent in 2005 (0,4 miljard euro) naar 10 procent in 2010 (0,1 miljard euro).

Belangrijke importproducten uit Zuid-Afrika

zuid-afrika-g2

Uitvoer: exportstijging vooral door machines

De uitvoer van goederen naar Zuid-Afrika is in 2010 met 18 procent gestegen tot 1,7 miljard euro. Dit komt vooral door een flinke stijging van de export van machines (+37 procent). Er worden vooral computers, printers en telecommunicatieapparaten uitgevoerd.

Wiel Packbier

Bron: StatLine