Meer hoogbetaalden bij bedrijven met internationale handel in diensten

In Nederland hebben bedrijven met internationale dienstenhandel verhoudingsgewijs meer hoogbetaalden in dienst dan bedrijven zonder deze handel. Bedrijven die diensten importeren én exporteren, de zogeheten two-way traders, hebben het hoogste aandeel hoogbetaalden aan het werk.

Kenmerken van bedrijven met internationale handel in diensten, 2008

2012-hoogbetaalden-ih-2008

Eenderde hoogbetaalden

Bedrijven met internationale dienstenhandel hebben gemiddeld 33 procent hoogbetaalden in dienst. Bij bedrijven zonder deze internationale handel is dit 24 procent. Two-way traders hebben zelfs 37 procent hoogbetaalden in dienst. Bij bedrijven die alleen importeren of exporteren is dit gemiddeld 31 procent. Ook als er gecorrigeerd wordt voor de grootte en de activiteit van het bedrijf blijven deze verschillen overeind. Van alle bedrijfstakken hebben de financiële instellingen, ongeacht of bedrijven handelen in diensten of niet, met gemiddeld 53 procent, het hoogste aandeel hoogbetaalden.

Minder vrouwen en autochtonen

Er werken procentueel gezien minder vrouwen bij bedrijven die diensten importeren en/of exporteren dan bij bedrijven zonder deze handel, ook na correctie voor de grootte en de bedrijfstak. Dit geldt niet voor de financiële instellingen, de nutsbedrijven en bedrijven in de bouw, handel en horeca. In deze sectoren werken net meer vrouwen bij bedrijven met internationale dienstenhandel. Voor alle onderzochte bedrijven geldt dat bij de financiële instellingen en bij bedrijven in de onroerend goed, de zakelijke dienstverlening, de overheid, onderwijs en gezondheidszorg relatief gezien meer vrouwen werken (gemiddeld 41 procent) dan bij de overige bedrijfstakken (gemiddeld 23 procent).

De bedrijven met internationale handel in diensten hebben een lager aandeel autochtonen in dienst, gemiddeld 82 procent, dan bedrijven die geen diensten importeren en/of exporteren (85 procent). Als er gecorrigeerd wordt voor de grootte en de bedrijfstak is te zien dat dit voornamelijk geldt voor de bedrijven met minder dan 50 werkzame personen.

Chantal Lemmens-Dirix