Oordeel en verwachtingen overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2011 blijkt dat de ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie minder orders hebben ontvangen. Desondanks zal de productie in de komende drie maanden naar verwachting gaan stijgen in vergelijking met de voorafgaande drie maanden. Ook voorzien zij voor de komende periode een verdere krimp van de werkgelegenheid in hun branche.

Orderontvangst minder afgenomen

In de maanden mei tot en met juli is de orderontvangst verder afgenomen. Volgens de ondernemers is de productie in de betreffende periode licht afgenomen. De aan de werkvoorraad gerelateerde index orderpositie is in augustus licht uitgelopen naar 91,4 (juli 2000=100). Per saldo beoordeelt 29 procent van de ondernemers hun orderpositie als negatief. Het oordeel is daarmee beduidend slechter dan in de voorafgaande acht maanden het geval was

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename verwacht

Voor de komende drie maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie te kunnen realiseren. Het is voor het eerst in zes maanden dat de ondernemers zich optimistisch uitspreken over het te verwachten productieniveau. Ook menen zij dat de afzetprijzen licht zullen stijgen. De ondernemers zijn daarentegen onverminderd somber gestemd over de werkgelegenheid in hun branche. Per saldo verwacht 13 procent een krimp van de personeelssterkte.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2011

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2011

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In september zullen de oordelen en verwachtingen van de Textiel-, kleding- en lederindustrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie   september 2011, januari 2012, mei 2012

Papier- en grafische industrie                oktober 2011, februari 2012, juni 2012

Meubelindustrie                                      november 2011, maart 2012, juli 2012

Hout- en bouwmaterialenindustrie         december 2011, april 2012, augustus 2012